Mandela je stále v kritickom stave

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 12:31 • 2 min
Mandela je stále v kritickom stave

JOHANNESBURG - Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela je stále v kritickom stave v nemocnici v Pretórii. Mandelu hospitalizovali pred 17 dňami pre pľúcnu infekciu, no stav 94-ročného exprezidenta sa v posledných dňoch náhle a dramaticky zhoršil.

slovakia

left justify in out

Laureáta Nobelovej ceny navštívili v nemocnici, kde leží na jednotke intenzívnej starostlivosti, príbuzní, priatelia a predstavitelia štátu. Podľa miestnych denníkov rodinní príslušníci zvolali v utorok náhle stretnutie v ich vidieckom dome, požiadali však, aby médiá zostali bokom. Mandelova najstaršia dcéra Makaziwe televíznej stanici CNN povedala, že jej otec "je zmierený". "Dal tomuto svetu tak veľa. Myslím, že je zmierený," povedala.

Mandelu museli prijať do nemocnice už druhýkrát v krátkom čase, za posledný pol rok bol v nemocnici štyrikrát. Naposledy ho prepustili 6. apríla po liečbe zápalu pľúc. Exprezident Juhoafrickej republiky má pľúcne problémy už dlhodobo. Počas jeho pobytu vo väzení mu v roku 1988 diagnostikovali počiatočné štádium tuberkulózy. Mandela pôsobil ako prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky v rokoch 1994 až 1999. Preslávil sa svojím bojom proti apartheidu. Osemnásteho júla oslávi 95. narodeniny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies