Máme najdlhšie konkurzné konania v rámci celej EÚ

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 16:52 • 2 min
Máme najdlhšie konkurzné konania v rámci celej EÚ

BRATISLAVA - Konkurzné konanie na Slovensku trvá v priemere štyri roky, čo je najdlhšie zo všetkých krajín Európskej únie. Vyplýva to z tretieho porovnávacieho prehľadu v oblasti justície, ktorý dnes predstavila Európska komisia.

slovakia

left justify in out

Informácie poskytol agentúre SITA vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. Súdne konanie v občianskych a obchodných veciach trvá na Slovensku vyše 500 dní, čo si možno vysvetliť i nárastom počtu nových vecí. V správnom súdnictve je dĺžka konania ešte dlhšia. V oblasti práva hospodárskej súťaže sa dĺžku konania podarilo výrazne skrátiť, avšak stále je to okolo 800 dní. Celkovo patrí Slovensko medzi krajiny, ktoré majú vyšší počet nových konaní ako počet rozhodnutých vecí, uvádza sa v tlačovej správe.

 

Ako ďalej upozornil Králik, rezervy sú aj v oblasti vzdelávania sudcov. Na Slovensku sa kontinuálne vzdeláva len necelá štvrtina sudcov. Povinné vzdelávanie sudcov je obmedzené len na úvodný vzdelávací cyklus pre novonastupujúcich sudcov. Situáciu v tejto oblasti, rovnako ako v oblasti elektronizácie justície by mali zlepšiť aj prostriedky z fondov EÚ. V rámci programového obdobia 2014-2020 je modernizácia súdnictva považovaná za jednu z priorít, zdôrazňuje sa v tlačovej správe. 

 

Zo štatistík vyplýva, že Slováci patria medzi národy, ktoré sa "radi súdia". Na 100 obyvateľov pripadá vyše sedem prebiehajúcich súdnych sporov. V oblasti vnímania nezávislosti súdnictva patrí Slovensku naďalej posledná priečka v celej EÚ. Naopak, najväčšia dôvera v súdnictvo je vo Fínsku, Dánsku a Írsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies