Nemecká kancelárka sa vyjadrila k postupnému otváraniu hraníc

NETKY.SK • 13 Máj 2020, 06:13 • 2 min
Nemecká kancelárka sa vyjadrila k postupnému otváraniu hraníc

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila nádej na postupné otvorenie hraníc Nemecka so susednými krajinami, informoval na svojej webovej stránke denník Die Welt.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zasadnutie cez videokonferenciu 

Zmeny v súvislosti s hraničnými kontrolami musia byť podľa Merkelovej zavádzané v spolupráci so susednými krajinami. Merkelová to povedala na zasadaní parlamentnej frakcie nemeckých strán únie (CDU/CSU), ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie.

 

Otvorenie v rámci Schengenu?

Podľa kancelárky existuje jasná perspektíva na obnovenie systému otvorených vnútorných hraníc v rámci schengenského priestoru v prípade, ak to dovolí situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. O možnom otváraní hraníc má v dnešných hodinách rokovať nemecká vláda a nemecký minister vnútra Horst Seehofer sa má k tejto téme vyjadriť do piatku.

 

img

 

Kontroly na hraniciach boli predĺžené  

Seehofer nariadil kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom v polovici marca. Šlo o opatrenie zamerané na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Krajina neskôr hraničné kontroly predĺžila do 15. mája.

 

Len nutná preprava 

Za uplynulé týždne mohli do Nemecka cestovať len osoby, ktoré na to mali závažný dôvod - napríklad vodiči nákladných vozidiel, zdravotníci alebo dochádzajúci pracovníci z pohraničných oblastí.

 

img

 

Uvoľnenie opatrení na jeden deň 

Nemecká polícia však v nedeľu na jeden deň uvoľnila prísny režim na hraniciach krajiny zavedený v dôsledku pandémie koronavírusu a povolila ľuďom návštevy pri príležitosti Dňa matiek.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies