Máme dôkazy, že v Sýrii bol použitý sarín

NETKY.SK • 1 September 2013, 18:00 • 2 min
Máme dôkazy, že v Sýrii bol použitý sarín

WASHINGTON - Minister zahraničia vyjadril presvedčenie, že Kongres dá prezidentovi Barackovi Obamovi povolenie na vojenský zásah proti sýrskemu režimu

slovakia

left justify in out

Spojené štáty majú dôkazy, že pri chemickom útoku v Sýrii bol použitý sarín. V nedeľu to oznámil americký minister zahraničia John Kerry. Podľa jeho slov vzorky vlasov a krvi, ktoré poskytli Američanom zdravotníci na mieste minulotýždňového útoku pri Damasku, obsahovali stopy tohto silného nervového plynu, povedal Kerry pre televízne stanice NBC a CNN. Washington z činu viní sýrsku vládu, ktorá má podľa neho jediná kapacity na takýto útok. Kerry zároveň vyjadril presvedčenie, že Kongres dá prezidentovi Barackovi Obamovi povolenie na vojenský zásah proti sýrskemu režimu. Hlasovať o tejto záležitosti by mal po letnej prestávke, ktorá sa končí 9. septembra. Kerry však uviedol, že prezident má tiež právo konať na základe vlastného uváženia, ak by sa Kongres zdráhal intervenciu schváliť.

Obama vo svojom sobotňajšom prejave potvrdil svoj zámer zakročiť proti sýrskemu režimu vojensky. O schválenie takejto akcie však predtým požiadal Kongres. "Nemôžeme a nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa stalo v Damasku," vyhlásil Obama. Dodal tiež, že americká armáda je už v regióne pripravená a Spojené štáty tak môžu zaútočiť, "kedykoľvek budú chcieť". 

Chemický útok z 21. augusta si podľa USA údajne vyžiadal najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí. Vyšetrovanie OSN podľa americkej vlády už nemôže priniesť nič nové a Washington sa preto bude rozhodovať "na základe vlastných hodnôt a záujmov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies