Mám pochybnosti o nájdení A. Azaba, až kým sám nedá signál

NETKY.SK • 28 September 2013, 16:31 • 2 min
Mám pochybnosti o nájdení A. Azaba, až kým sám nedá signál

BRATISLAVA - S Adamom Azabom odišiel jeho egyptský otec ešte v roku 2008 počas dovolenky v Egypte.

slovakia

left justify in out

Vážne pochybnosti o nájdení dnes už sedemročného Adama Azaba má riaditeľ Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Jaroslav Paľov. S Azabom odišiel jeho egyptský otec ešte v roku 2008 počas dovolenky v Egypte, odvtedy sa s ním jeho slovenská matka nedokáže spojiť. Azab by mal byť v Káhire a minulý rok ho zaradili na zoznam nezvestných detí, po ktorých pátra aj Interpol.

"Keď si predstavíte hlavné mesto, kde je 12-14 miliónov obyvateľov s okrajovými časťami, ktoré vyzerajú ako naše getá a ten chlapec výzorom totálne zapadne do tej komunity, mám vážne pochybnosti, že šanca tam nejaká bude, až kým sa samé dieťa nerozhodne alebo nedá signál, že je tam," povedal Paľov. Zdôraznil, že pomery v Egypte sú úplne iné ako na Slovensku. "To je falošná predstava, že tam je to takisto ako u nás, na Slovensku, že sa pozriem do nejakého registra obyvateľov, že si vyhľadám dieťa v nejakom registri škôl, či je prihlásené ako žiak, také veci tam neexistujú. S tým sa nedá pracovať, tam to takto nefunguje. Tam ani autá nezaregistrujú a ak sa pozriete do arabských pasov, každý sa narodil 1. januára," vykreslil Paľov. Dodal, že bez identifikačných dát je pátranie veľmi ťažké.

Ďalším faktorom, ktorý komplikuje hľadanie nezvestných detí, je fakt, že ich zovňajšok sa vekom výrazne mení, polícia väčšinou nemá v databázach ich odtlačky prstov ani DNA. Podľa internetovej stránky Interpolu je v jeho databázach päť nezvestných detí zo Slovenska a jeden tínedžer. "U detí ide v zásade o dve možnosti, buď ho uniesol niekto cudzí, alebo ho zobral jeden z rodičov," povedal riaditeľ Národnej ústredne Interpolu Róbert Garaj. Podľa neho treba zároveň veľmi citlivo rozlišovať medzi únosom dieťaťa a porušením práv zverenej osoby. V prípade Adama Azaba pátranie značne skomplikovala situácia v krajine. "Z nášho pohľadu je prioritou, že sa tam stratil slovenský občan, ale z ich pohľadu, je v krajine občianska vojna a polícia musí chrániť verejný poriadok. Nemáme žiadne páky donútiť zahraničného partnera, aby dislokovali celý tím policajtov a obrazne povedané hľadali ihlu v kope sena," povedal.

Paľov dodal, že tomto prípade je dôležité, že ide o chlapca. "V prípade syna je pre štát ako rodič dôležitý otec. Keby to bolo dievča, možno máme oveľa jednoduchšiu pozíciu pri hľadaní toho dieťaťa. Keďže je to chlapec, tak, bohužiaľ, tamojšie právo je také," povedal. V podobnom duchu sa podľa neho nesie aj spolupráca s egyptskou políciou. Napriek tomu, že preberajú žiadosti a formálne aj odpovedajú, musia rešpektovať tamojšiu legislatívu, upozornil Paľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies