Malta chce od EÚ 60-tisíc eur za každého migranta prijatého nad rámec kvót

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 18:19 • 2 min
Malta chce od EÚ  60-tisíc eur za každého migranta prijatého nad rámec kvót

BRUSEL - Vlády členských štátov EÚ by mohli získať až 60.000 eur za každého žiadateľa o azyl, ktorého prijmú nad už stanovené kvóty. Tak znie návrh Malty, ktorá je v súčasnosti na čele rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Návrh maltského predsedníctva má podľa tlačovej agentúry Reuters za cieľ ukončiť spory medzi členskými krajinami ohľadne riešenia migračnej krízy.

 

O návrhu Malty budú v stredu rokovať veľvyslanci členských štátov EÚ v Bruseli (COREPER). S príchodom teplejších mesiacov začal prílev migrantov do Európy opäť silnieť a nie všetky členské krajiny Únie podporujú systém prerozdeľovania azylantov podľa kritérií, ako je veľkosť členského štátu, štátne príjmy či počet už prijatých migrantov.

 

Dokument maltského predsedníctva - v snahe obísť politické obavy z prijímania neobmedzeného počtu migrantov - navrhuje určiť celkový strop pre celú EÚ, napríklad 200.000 žiadostí o azyl za jeden kalendárny rok.

 

Krajinám EÚ sa však za dva roky - v rámci schémy dohodnutej v roku 2015 - nepodarilo prerozdeliť ani 160.000 migrantov z územia Grécka a Talianska; doteraz bolo úspešne relokovaných len okolo 17.000 žiadateľov o azyl. Platnosť tohto systému oficiálne skončí v septembri, aj preto lídri viacerých krajín EÚ vyvíjajú tlak dosiahnutie novej dohody o relokáciách, už do polovice tohto roka, do konca maltského predsedníctva.

 

Malta navrhuje, aby členské štáty EÚ, ktoré sa zaviazali ku konkrétnym kvótam, povinne prijali aspoň polovicu zo svojho podielu migrantov a za druhú polovicu poskytli pomoc vo forme hotovosti alebo vyškoleného personálu na preverovanie prisťahovalcov v kontaktných hraničných štátoch.

 

Okrem toho, tie členské štáty, ktoré budú ochotné prijať žiadateľov o azyl nad stanovené kvóty, by mali dostať 60.000 eur na každého jedného azylanta po dobu piatich rokov. A tie krajiny, ktoré prijmú menej migrantov, ako im určujú kvóty, by zaplatili rovnakú sumu za každého zamietnutého žiadateľa o azyl.

 

Ide o menšiu sumu ako v roku 2016 navrhla Európska komisia, ktorá pre "odmietavé členské štáty" žiadala finančné pokuty vo výške 250.000 eur za každého zamietnutého žiadateľa o azyl.

 

Maltské predsedníctvo v snahe byť ústretové voči krajinám zo strednej a východnej Európy, ktoré sa najviac bránia systému kvót, navrhlo trojročné obdobie na postupné prijímanie nových pravidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona