Desatoro o detoxe pečene a čriev

NETKY.SK • 31 Január 2020, 17:50 • 2 min
Desatoro o detoxe pečene a čriev

Rozumná detoxikácia organizmu rešpektujúca uvedené pravidlá je vhodná takmer pre každého.

slovakia

left justify in out

1. Dodržiavať pitný režim.

Pre celkovú pohodu a harmóniu tela je správny pitný režim nevyhnutný (min. 1,5 - 2,5 l denne). Najvhodnejšími nápojmi sú čistá voda, bylinkové čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťavy riedené vodou.

 

img

 

2. Obmedziť záťažové potraviny.

Ide najmä o cukor, mlieko, lepok, kávu a alkohol - všetky tieto potraviny zaťažujú trávenie a oslabujú činnosť sleziny, ktorá má v našom tele vplyv na obranyschopnosť, krvotvorbu a stav slizníc.

 

img

 

3. Potraviny bohaté na vitamíny a antioxidanty.

Zaraďte do jedálnička jablká, cviklu, čučoriedky, kyslú kapustu, slivky, jahody, mrkvu, cesnak a tiež bylinky: rozmarín, mätu či tymián.

 

img

 

4. Čo najviac času v prírode.

Pobyt na čerstvom vzduchu a správne dýchanie napomáhajú okysličeniu organizmu, povzbudzujú krvný obeh a prúdenie energie v tele, napomáhajú sústredeniu a navodzujú duševnú pohodu.

 

img

 

5. Pravidelný pohyb.

Prispieva k očiste tela i mysle. Nemusí ísť o náročné cvičenie, ideálne sú rýchlejšie prechádzky alebo naťahovacie cvičenia.

 

img

 

6. Dostatok spánku.

Spánok regeneruje telo, zlepšuje metabolizmus a látkovú výmenu, podporuje imunitu a zvyšuje duševnú odolnosť. Ideálne by sme mali chodiť spať pred 23. hodinou a celkovo si dopriať aspoň 7 - 8 hodín spánku denne.

 

img

 

7. Žiadne pôsty a hladovky.

Hladovky a pôsty spomaľujú metabolizmus, čo je pravý opak toho, čo v období detoxu potrebujeme. Telo pri nich prechádza na takzvaný krízový režim a po návrate k bežnej strave má väčšiu tendenciu k ukladaniu tukov.

 

img

 

8. Jesť pravidelne a v menších dávkach.

Pre telo je najlepšie, keď si jedlo rozdelíme do 5 - 6 menších dávok po 2 - 3 hodinách. Posledné jedlo dňa by sme si mali dať najneskôr 2 - 3 hodiny pred spaním.

 

img

 

9. Zvýšený príjem vlákniny.

Zaraďme do stravy ovocie a zeleninu. Z príloh v tomto porovnávaní vyhrávajú ovsené otruby, bulgur a pšenica. Naopak, najhoršie výsledky tu dosiahli cestoviny, ryža a najmä ryžové rezance, ktoré sú obľúbené najmä v ázijskej kuchyni.

 

img

 

10. Očista duše.

Nový rok a jar je najvhodnejším obdobím pre nové začiatky a vymetenie pavučín nielen zo skríň, ale aj z dna našich duší. Zbavme sa teda myšlienok a emócií, ktoré nás už dlhú dobu ťažili, a privítajme nový čas odpustením sebe aj ľuďom vo svojom okolí. Potlačovaná zlosť, hnev a nespokojnosť zraňujú pečeň a žlčník, čo sa môže prejaviť poklesom energie a zhoršením stavu očí, šliach, väzov a nechtov.

 

img

 

Aj na detox treba opatrne

V prípade dlhodobých zdravotných ťažkostí alebo niektorého druhu chronických ochorení je vhodné poradiť sa so svojím ošetrujúcim lekárom. Opatrní by mali byť najmä: alergici, ľudia s nízkym krvným tlakom, malé deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, diabetici.

 

Detox je absolútne nevhodný pre: ľudí trpiacich rakovinou či iným závažným ochorením, všetkých, ktorí trpia niektorým z autoimunitných ochorení, osoby s akútnym infekčným ochorením (viróza, nádcha, chrípka, …).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies