Malajzia požiadala USA o špeciálne podmorské záchranné plavidlá

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 13:07 • 2 min
Malajzia požiadala USA o špeciálne podmorské záchranné plavidlá

KUALA LUMPUR - Pátracie lietadlá lietajúce do odľahlej južnej časti Indického oceánu zatiaľ nenašli nič, čo by pochádzalo z nezvestného boeingu malajzijských aerolínií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes novinárom úradujúci austrálsky premiér Warren Truss, ktorého citovala agentúra AP. Malajzia požiadala Spojené štáty, aby poslali podmorské zariadenia, ktoré by v hlbinách oceánu pátrali po zmiznutom stroji.
     

Ako dopĺňa agentúra DPA, malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussein dnes uviedol, že jeho krajina požiadala USA o "špecializovanú pomoc, vrátane diaľkovo ovládaných podmorských vozidiel".
     

Pátracie lietadlá sú súčasťou medzinárodného úsilia vyriešiť takmer dvojtýždňovú záhadu, čo sa stalo s boeingom a 239 ľuďmi na jeho palube. Lietadlá hľadajú dva veľké plávajúce predmety, ktoré zaznamenala družica pri juhozápadnom pobreží Austrálie, približne na pol ceste k neobývaným ostrovom Antarktídy.
     

"Posledná správa, ktorú mám, znie, že pri dnešnom pátraní nebolo identifikované nič obzvlášť dôležité, ale hľadanie pokračuje," povedal Truss, ktorý je úradujúcim austrálskym premiérom, kým je Tonny Abbott v Papue-Novej Guinei.
     

Truss uviedol, že pátranie je ťažké, lebo počasie je zlé a družicové zábery sú päť dní staré. "Takže to, čo pred časom plávalo na hladine oceánu, tam zrejme už nepláva - možno kleslo na dno. Je takmer isté, že akékoľvek trosky alebo iné látky sa za ten čas mohli posunúť o značne veľkú vzdialenosť, prípadne až o stovky kilometrov," uviedol Truss.
     

Úradujúci austrálsky premiér povedal ešte novinárom, že podľa očakávania v sobotu dorazia do austrálskeho Perthu dve čínske lietadlá a zapoja sa do pátrania - okrem toho priletia v nedeľu aj dve japonské lietadlá. Malá flotila lodí, ktorá sa plaví do Austrálie z Číny, má pred sebou ešte niekoľko dní cesty.
         

"Robíme všetko, čo sa dá; venujeme na to všetky prostriedky, ktoré môžeme, a nevzdáme sa, kým nevyčerpáme všetky možnosti," povedal Truss. "Nemôžeme si byť istí, že spozorované predmety sú trosky z nezvestného lietadla, ale je to jediná stopa, ktorú teraz máme," vysvetlil.
     

Oblasť pátrania v južnej časti Indického oceánu je taká odľahlá, že lietadlu trvá štyri hodiny, kým tam doletí, a ďalšie štyri hodiny potrebuje na návrat - takže na samotné pátranie zostávajú iba približne dve hodiny.
     

Počasie sa od štvrtka zlepšilo, ale nad oblasťou pátrania - teda 2300 kilometrov od západného pobrežia Austrálie - je ešte stále nízka oblačná pokrývka.
     

Austrálsky premiér Abbott sa rozprával s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý označil udalosť za "zdrvujúcu". Z 227 pasažierov lietadla bolo totiž až 154 Číňanov.
     

"Je to asi to najneprístupnejšie miesto, aké si viete na tvári Zeme predstaviť. Ale ak tam niečo je, nájdeme to. Dlhujeme to prinajmenšom rodinám nezvestných," povedal Abbott.
     

Príbuzní sa dnes v Pekingu stretli s malajzijskými predstaviteľmi v hoteli, kde je väčšina z nich ubytovaná a čaká na najnovšie správy. Účastníci stretnutia uviedli, že brífing o pátraní trval dve hodiny, ale nič nové sa nedozvedeli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies