Makúch: Nikto si to neželá, ale eurozóna by už dnes zvládla aj odchod člena

NETKY.SK • 14 Január 2015, 09:05 • 2 min
Makúch: Nikto si to neželá, ale eurozóna by už dnes zvládla aj odchod člena

BRATISLAVA – Európa je už v súčasnosti pripravená na možné problémy niektorého z členov eurozóny. Ani blížiace sa voľby v Grécku a možné víťazstvo ľavicovej strany Syriza, ktorá v kampani bojuje proti pokračovaniu reforiem spojených s programom zahraničnej pomoci, nie sú podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha dôvodom na znepokojenie.

slovakia

left justify in out

"Úvahy o skončení eura sú špekulatívne, nehrozí, že by euro skončilo. Eurozóna bola vždy projektovaná ako systém otvorený, kde nezáleží na tom, koľko štátov je v tom systéme, ale ako si plnia svoje povinnosti, ako dodržiavajú pravidlá. Keby vznikla situácia, že niektorý štát nechce ďalej dodržiavať pravidlá, asi by bolo zbytočné, aby sme trvali na počte 19 členov," konštatoval pre TASR Makúch.

 

Pripustil, že eurozóna na krízu v rokoch 2008 až 2010 nebola pripravená. Odvtedy sa však urobilo veľa práce a vytvorili sa funkčné mechanizmy, či už to bol dočasný a trvalý euroval alebo banková únia. Preto by už dnes podľa Makúcha bolo zvládnuteľné, keby sa počet členov menovej únie prípadne aj znižoval. "Rozdiel je v tom, že teraz nemáme obavu z nákazy, reťazovej reakcie a domino efektu, ktorú sme vtedy mali," vysvetlil.

 

Zároveň však upozornil, že si nikto neželá, aby vývoj išiel týmto smerom. Pravdepodobnosť tohto scenára si momentálne netrúfa odhadnúť, dôležitý bude totiž nielen výsledok gréckych volieb, ale aj to, ako sa budú správať miestni politici po voľbách. "Videli sme už veľakrát, že iná je predvolebná rétorika a iná povolebná realita. Tým si prejde aj Grécko. Ono suverénne rozhodne o svojej budúcnosti, vrátane zodpovednosti za dôsledky tohto rozhodnutia," dodal Makúch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies