Majstrovstvá Európy v atletike: Ťahákmi Bondarenko aj rekordná slovenská účasť

NETKY.SK • 11 August 2014, 13:01 • 2 min
Majstrovstvá Európy v atletike: Ťahákmi Bondarenko aj rekordná slovenská účasť

ZÜRICH - Kráľovná športov atletika sa chystá sviatkovať na kontinentálnej úrovni v Zürichu. Nadchádzajúci 22. európsky šampionát, ktorý potrvá od utorka do nedele (12. - 17. augusta), privíta 1439 športovcov zo všetkých 50 členských krajín, z toho 788 mužov a 651 žien.

slovakia

left justify in out

Medzi účastníkmi nebude chýbať ani 28 Slovákov, čo je rekordný počet v histórii slovenských účastí na majstrovstvách Európy v ére samostatnosti.

Zaostrené na Bondarenka aj ďalších lídrov svetových tabuliek 
Jednou z najjagavejších hviezd európskej atletiky je momentálne ukrajinský výškar Bohdan Bondarenko. Úradujúci majster sveta z Moskvy 2013 v tejto letnej sezóne už stihol vyrovnať európsky rekord 242 cm Švéda Patricka Sjöberga (ešte z roku 1987) a celkovo na troch mítingoch sa pokúšal aj o prekonanie svetového rekordu Kubánca Javiera Sotomayora 245 cm. "Je vždy dobré, keď sa v jednej disciplíne zíde širšia kvalita a ťaháme sa navzájom. Potom sa dajú prekonávať aj rekordné výšky a možno sa tak stane aj tento týždeň na zürišskom Letzigrunde," uviedol 24-ročný Bondarenko pre server European Athletics. Okrem tohto 197 cm vysokého rodáka z Charkova sa v tomto roku dostali z Európanov cez hranicu extratriedy 240 cm aj jeho krajan Andrij Procenko (240) a úradujúci olympijský víťaz Rus Ivan Uchov (241). 

 

Bondarenko je jedným z piatich európskych držiteľov najlepších svetových výkonov tohto roka. Spolu s ním sa na listine topfavoritov ME nachádzajú francúzsky žŕdkar Renaud Lavillenie (592), britský diaľkar Greg Rutherford (851), poľský diskár Piotr Malachowski (69,28) a maďarský kladivár Krisztián Pars (82,49). 

Špotákovej chýba len zlato z ME 
Medzi ženami v technických disciplínach vedú tohtoročné svetové tabuľky ruská výškarka Anna Čičerovová (201), chorvátska diskárka Sandra Perkovičová (70,52), poľská kladivárka Anita Wlodarczyková (78,17) a tiež nemecká oštepárka Linda Stahlová (67,32). Práve v ženskom oštepe možno však očakávať veľký súboj o medaily aj s českou protagonistkou Barborou Špotákovou. Dvojnásobná olympijská šampiónka už vo svojej kariére vyhrala prakticky všetko okrem majstrovstiev Európy. Po materskej dovolenke absolvovala Špotáková v tomto roku päť pretekov, všetky boli víťazné. "Zlatá medaila je môj cieľ. Štadión v Zürichu mi nikdy nebol príliš naklonený, ale to bolo v minulom živote, pred narodením syna Janečka," cituje server idnes.cz Špotákovú. 

Obhajkyňa striebra Hrašnová chce prvú šestku 
Pred dvoma rokmi v Helsinkách sa slovenská výprava zapísala do štatistík úspechov aj medailovo. Striebro vybojovala v kladive Martina Hrašnová, piate miesta pridali trojskokanka Danka Velďáková a strednotratiarka Lucia Klocová na 800 m. Výškar Michal Kabelka bol šiesty. Čo sa dá očakávať po dvoch rokoch? "Urobím všetko pre to, aby som dosiahla čo najlepší výsledok. Prvoradý je postup do finále. Sklamaná budem, ak to nevyjde na prvú šestku," uviedla Hrašnová. "Spokojný budem s tromi umiestneniami v prvej šestke. Úplne najspokojnejší by som bol, keby sme doniesli domov medailu," povedal pred odchodom slovenskej výpravy do Zürichu jej vedúci Martin Pupiš. 

 

Šéftréner Slovenského atletického zväzu Pupiš tvrdí, že najvážnejší adepti na zisk cenného kovu sú kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický, ale aj chodec Matej Tóth. "Medzi tých, ktorí môžu zabojovať o miesto v prvej šestke či osmičke, sú aj bežec Jozef Repčík, trojskokanka Danka Velďáková, či ďalší chodci," doplnil Pupiš. Šéftréner SAZ dodal, že napriek najpočetnejšej výprave v histórii slovenskej samostatnosti mu ešte päť - šesť mien v zostave pre Zürich chýba. "Kladivár Libor Charfreitag, štvorstovkár Martin Kučera, diaľkarka Renáta Medgyesová, či výškar Michal Kabelka," vymenoval Pupiš tých, ktorí si nevybojovali účasť na ME 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies