Majiteľ sklární v K. Huti kúpil bývalé sklárne v Poltári, chce tam opäť vyrábať sklo

NETKY.SK • 8 August 2023, 13:45 • 2 min
Majiteľ sklární v K. Huti kúpil bývalé sklárne v Poltári, chce tam opäť vyrábať sklo

POLTÁR - Podnikateľ Ján Riečica, ktorý stojí za spoločnosťou R-Glass Trade, vyrábajúcou už niekoľko rokov úžitkové sklo v Katarínskej Hute, kúpil objekty bývalých sklární v Poltári. TASR to potvrdil s tým, že ich od podnikateľa Vladimíra Poóra kúpil už na jar tohto roku.

slovakia

left justify in out

"V Poltári chceme opäť postupne rozbehnúť výrobu skla. Zamerať sa chceme na strojovú výrobu žiadaného sortimentu a do haly kúpiť aj nové technológie," povedal Riečica TASR. Z niekoľkoposchodovej administratívnej budovy, ktorá by nemala využitie súvisiace s výrobou, chce urobiť bytovku. Do závodu chce priviesť nielen strednú či staršiu generáciu skúsených sklárov, ktorí ešte v regióne ostali a majú záujem v obore pracovať, ale zamerať sa chce najmä na mladých ľudí. Vychovávať ich chce v tamojšej strednej spojenej škole, kde by mal vzniknúť nový sklársky učebný odbor. O spoluprácu pri vytváraní tradície a dobrého mena sklární požiadal aj mesto Poltár.

 

"S vytvorením učebného odboru, ktorý by vychovával majstrov výroby dutého skla, uvažujeme od školského roku 2024/2025," povedal pre TASR riaditeľ spojenej školy Dušan Zdechovan. Škola chce takto reagovať na potreby tamojších podnikateľov, pričom už teraz v učebnom odbore operátor sklárskej výroby vyučuje na základe požiadavky poltárskej sklárskej firmy Sonne Chrystal niekoľko žiakov v brúsení a maľovaní skla. Riečica predpokladá, že postupne sa im podarí v závode zamestnať asi 200 ľudí. V Katarínskej Hute už dnes dávajú prácu 180 ľuďom, pričom zamestnanosť každý rok mierne narastá. 

Podnikateľ si pochvaľuje spoluprácu s viacerými svetovými značkami, ktorým z Novohradu aktuálne predávajú výrobky. "Nás teší, že dodávame naše sklo zvučným menám, oni sa zase môžu spoľahnúť na špičkovú kvalitu," pripomenul. Do zahraničia pritom smeruje takmer 100 percent výroby. Spoločnosť R-Glass Trade zaznamenala podľa finstat.sk vlani tržby na úrovni 10,3 milióna eur a zisk 387.702 eur. Tržby boli medziročne o 37 percent vyššie a zisk lepší až o 80 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies