Majetok štátu ochráni pred exekútormi absolútna a relatívna imunita

NETKY.SK • 8 August 2012, 10:50 • 2 min
Majetok štátu ochráni pred exekútormi absolútna a relatívna imunita

Majetok štátu ochráni pred exekútormi absolútna a relatívna imunita - Politika Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes 115 hlasmi schválili novelu Exekučného poriadku. Táto zmena reaguje na júlový nález Ústavného súdu SR, ktorý namietal rozsah ako aj koncept

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes 115 hlasmi schválili novelu Exekučného poriadku. Táto zmena reaguje na júlový nález Ústavného súdu SR, ktorý namietal rozsah ako aj koncept v akom bola stanovená nedotknuteľnosť vybraného štátneho majetku. Po novom by mal byť chránený absolútnou alebo relatívnou imunitou.
      Schválená novela stanovuje, že exekúcii napríklad nepodliehajú cenné papiere vo vlastníctve štátu, príjmy štátneho rozpočtu alebo prostriedky určené na krytie štátneho dlhu. Absolútnu imunitu bude mať aj nehnuteľný majetok štátu v správe správcu, okrem nehnuteľností v dočasnej správe.
      Vylúčený z exekúcie môže byť aj majetok štátu, na ktorý sa absolútna imunita nevzťahuje. Stane sa tak v prípade rozhodnutia súdu. Ten bude v tomto prípade zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť exekučnou imunitou, pričom dôkazné bremeno o tom, že ide o nevyhnutne potrebný majetok na plnenie úloh štátu alebo na plnenie verejnoprospešného účelu, znáša štát.
      Novelu Exekučného poriadku prerokoval na mimoriadnej schôdzi v utorok (7.8.) vládny kabinet. Tento bod bol následne zaradený na program prebiehajúcej 6. schôdze parlamentu spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie, ktorý podporili okrem sociálnych demokratov aj opoziční poslanci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies