Maďarsko žiada od USA vysvetlenie k budapeštianskej odpočúvacej stanici

NETKY.SK • 30 Október 2013, 15:53 • 2 min
Maďarsko žiada od USA vysvetlenie k budapeštianskej odpočúvacej stanici

BUDAPEŠŤ - Maďarsko očakáva, že Spojené štáty čo najskôr vyjasnia situáciu okolo správ týkajúcich sa odpočúvacích a prehrávacích staníc, z ktorých jedna údajne funguje aj v Budapešti. Podľa agentúry MTI to vyhlásilo dnes maďarské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré požiadalo USA o vysvetlenie.

slovakia

left justify in out

Rezort diplomacie reagoval na ilustráciu webovej stránky WikiLeaks, ktorá obsahovala mapy s odpočúvacími a prehrávacími stanicami americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), pričom na jednej mape figuruje medzi množstvom európskych veľkomiest aj Budapešť.

"Maďarsko je rozhodným zástancom ochrany ľudských práv, ale aj ochrany súkromnej sféry. Informácie, ktoré hovoria o rozmiestnení odpočúvacích staníc, nás napĺňajú obavami. Od Spojených štátov očakávame, aby čo najskôr túto situáciu vyjasnili," píše sa vo vyhlásení maďarskej diplomacie.

Minister zahraničných vecí János Martonyi bude podľa tohto vyhlásenia o odpočúvacích staniciach rokovať vo štvrtok so štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí USA Victoriou Nulandovou. 

Odpočúvacia kauza podľa rezortu diplomacie už prerástla dvojstranné maďarsko-americké vzťahy, Maďarsko bude hľadať riešenie situácie aj v rámci Európskej únie a na iných fórach, uzatvára dokument.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies