VOĽBY2020: Odvolili prví politici aj prezidentka

NETKY.SK • 29 Február 2020, 12:07 • 2 min
VOĽBY2020: Odvolili prví politici aj prezidentka

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude veľmi rada, ak sa čo najviac ľudí zúčastní sobotných parlamentných volieb a ovplyvní tak budúcnosť Slovenska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlava štátu to povedala po tom, čo krátko po 11.00 h odvolila v Pezinku. Každé voľby sú podľa jej slov veľkou príležitosťou a tie aktuálne nemenej dôležitou.

 

img

 

"Je nesmierne dôležitý krok dať svoju názorovú pečať na to, ako sa bude Slovensko ďalej vyvíjať," povedala Čaputová s tým, že práve túto sobotu si pripomíname 100. výročie prijatia prvej demokratickej ústavy na našom území, ktorá zaručovala všeobecné volebné právo, vrátane volebného práva žien.

 

Výber politickej strany či ľudí, ktorí kandidujú, nie je podľa prezidentky výberom životného partnera. "Chápem, že ľudia možno nenachádzajú stopercentné stotožnenie s vybratými osobami, myslím si však, že vo voľbách si je z koho vyberať," skonštatovala. Voliť podľa nej treba takých kandidátov, ktorí sa čo najviac približujú hodnotám a názorom, ktoré ľudia vnímajú ako dôležité. "V týchto voľbách kandiduje veľa vzdelaných a hodnotovo ukotvených ľudí," podotkla prezidentka.

 

Potešila by ju čo najvyššia volebná účasť, podotýka však, že je realista. Keď prišla do volebnej miestnosti v Materskej škole na Svätoplukovej v Pezinku krátko po 11.00 h, pred škôlkou stála rada ľudí. "Prvýkrát som pri voľbách čakala v rade. Neviem, či je to len hodinou, ktorú som si vybrala, aby som šla voliť, alebo to môže signalizovať vyššiu volebnú účasť. Veľmi by som však bola rada, aby to druhé bola pravda," poznamenala Čaputová.

 

img

 

Volebný večer strávi prezidentka so svojimi spolupracovníkmi, nechystá sa prísť do žiadnej z centrál kandidujúcich politických strán. "So svojimi kolegami budem priebežne hodnotiť výsledky volieb a rozprávať sa o najbližších krokoch. Priorita najbližších dní a týždňov bude zostavovanie novej vlády," vyhlásila.

 

Telefonicky plánuje kontaktovať víťaza volieb. To, kedy sa s ním stretne osobne, záleží podľa jej slov od spoločnej dohody. "Z mojej strany budem pripravená na stretnutie čo najskôr," skonštatovala. Či víťaza volieb poverí zostavením vlády, podľa jej slov veľmi závisí od jeho koaličného potenciálu.

 

Premiér P. Pellegrini odovzdal hlas v Banskej Bystrici

Odvolil na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici spoločne s rodinou.

 

"Je to deň demokracie, je to výdobytok slobody, keď ľudia verejne vyjadria svoj názor. Teším sa, že som musel stáť v dlhom rade, aspoň teraz dopoludnia je veľký záujem o voľby, boli tam ľudia rôznych vekových kategórií. Želám si, aby prehovorili všetky regióny Slovenska, aby záujem nebol len v niektorých častiach krajiny a aby výška volebnej účasti bola rovnaká od východu cez stred až po západ Slovenska," zdôraznil premiér s tým, že vtedy budú pre neho výsledky volieb relevantné.

 

img

 

Kollár je nervóznejší ako počas minulých parlamentných volieb

Boris Kollár je nervóznejší ako počas minulých parlamentných volieb. Povedal to po tom, ako odvolil na základnej škole Milana Hodžu v Bratislave, kam prišiel v sprievode svojej mamy a niekoľkých detí. Šéf Sme rodina povedal, že chce, aby jeho hnutie dosiahlo čo najlepší možný výsledok, pretože nechce byť opomenutý v budúcej vláde.

„Nemyslím si, že nervozita bude menšia ako pred štyrmi rokmi, pretože vtedy sme urobili všetko, čo sme mohli, Neočakávali sme taký dobrý výsledok a dnes ho očakávame, a preto sme o to viac nervózni, lebo máme väčšiu zodpovednosť,“ povedal s tým, že na kampani sa podieľali tisícky členov a sympatizantov hnutia Sme rodina, voči ktorým dnes cíti zodpovednosť. Kollár si myslí, že výsledok volieb sa dá v tejto chvíli ťažko predpovedať, pretože voliči nie sú stáli. „Prvou métou je dostať sa do parlamentu, druhou je urobiť lepší výsledok ako v predchádzajúcich voľbách a potom máme ambíciu mať čo najvyššie percentá, aby sme boli neopomenuteľní v budúcej vláde,“ povedal na ambície jeho hnutia.

Kolár hodil do urny volebný lístok spoločne s deťmi, za čo si vypočul kritiku od niektorých čakajúcich voličov. „Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých som urazil tým, že sme to hádzali spolu, ale viete, my sme iní ,my sme rodina a deti to chceli hodiť so mnou,“ zavtipkoval. Zvyšok dňa bude tráviť so svojou rodinou a o 21:00 sa presunie na volebnú noc, ktorú jeho hnutie organizuje na nábreží Dunaja v Au café.


img

 

Matovič očakáva, že parlamentné voľby rozhodnú doterajší nevoliči

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič predpokladá, že o výsledku parlamentných volieb rozhodnú doterajší nevoliči, ktorí pôvodne stratili vieru v štát. Verí, že sa ich podarilo presvedčiť, aby prišli odovzdať svoj hlas. Povedal to krátko po tom, ako volil v jednom z volebných okrskov v Trnave. Voliť prišiel s manželkou Pavlínou a jednou z dcér.

V dnešných voľbách očakáva po dlhšom čase rekordnú účasť voličov. „Mojím cieľom bolo zobudiť spiaceho draka – nevoličov. Sú to dva milióny ľudí, ktorí stratili vieru v štát a mali pocit, že politika je pánske huncútstvo. Pevne verím, že títo ľudia prídu voliť a rozhodnú voľby,“ povedal Matovič. Slovensko dnes podľa neho zažíva niečo ako nové povstanie, o čom svedčí množstvo správ, ktoré od rána dostáva. Vo volebnom okrsku na Mozartovej ulici v Trnave, kde spolu s manželkou volili, evidovali už okolo 10:00 dopoludnia dvadsaťpercentnú voličskú účasť, veľký záujem o voľby bolo vidieť v Trnave aj v iných volebných miestnostiach.

 

img


Matovič plánuje dnešný deň stráviť so svojou rodinou, na ktorú mal v poslednom období málo času, manželku a dcéry pozval na koláčik. Po 22:00 bude v Mestskej športovej hale v Trnave, kde bude mať OĽaNO svoj volebný štáb. Pavlína Matovičová na otázku, či by si vedela predstaviť svojho manžela ako predsedu vlády povedala, že pre ňu bude vždy v prvom rade manžel, premiérom by bol pre všetkých ostatných.

 

Bývalý prezident Andrej Kiska odvolil s manželkou v Poprade

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska odvolil v sobotu dopoludnia spolu so svojou manželkou na Mestskom úrade v Poprade. Rodený Popradčan sa po prvýkrát uchádza aj o kreslá v parlamente na čele strany Za ľudí, ktorú založil. „Chcem poprosiť ľudí, aby dnes prišli voliť, aby nová vláda mala silný mandát. Myslím si, že na tento deň sme mnohí čakali, a verím, že zajtra (v nedeľu, pozn. SITA) sa zobudíme do takého dňa, ktorý bude novým dňom vo všeobecnosti pre Slovensko ako také,“ uviedol pre médiá. Dopoludnia sa Kiska ešte chystá do Tatier, využiť chce pekné počasie na sánkovačku s rodinou a spoločný obed. Následne plánuje najmladšieho syna uložiť spať na poludňajší spánok a potom sa vyberie do Bratislavy, kde strávi volebnú noc.


img


Kiska dnes podľa vlastných slov nemal ťažkú voľbu pri výbere spomedzi kandidátov. „Kandidátku sme zoradili najlepšie, ako sme vedeli,“ povedal s tým, že dôležité je, aby sa podarilo zostaviť slušnú, stabilnú a dobrú vládu plnú odborníkov. Prieskumy však už podľa neho naznačujú, ktorá strana zvíťazí. „Chcem sa zobudiť ako súčasť, prvok stability novej vlády,“ poznamenal. Podotkol tiež, že uplynulá volebná kampaň bola podľa jeho slov špinavá. „Prežil som veľa počas prezidentskej kampane, prežili sme aj toto, hlavu hore, ideme ďalej,“ dodal.

 

Beblavý očakáva dvojciferný výsledok

Líder strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý očakáva vo voľbách do NR SR dvojciferný výsledok koalície strán Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu). Beblavý to povedal v priestoroch základnej školy na Vrútockej ulici v bratislavskej Trnávke, kam prišiel krátko po 10:00 odvoliť.

Beblavý verí, že parlamentné voľby prinesú Slovensku zmenu a v nedeľu ráno sa všetkým Slovákom bude vstávať lepšie. „V tejto chvíli o tom už nepochybujem, otázkou je, či budeme mať mandát nielen na zmenu, ale aj na takú zmenu, ktorá nás niekam posunie. A o to sa teraz bojuje,“ povedal po odovzdaní hlasovacieho lístka Beblavý. Výsledok volieb je podľa neho ťažké predpovedať.
 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies