Maďarsko začalo odoberať pasy vydané Ukrajincom.

NETKY.SK • 6 Október 2019, 13:00 • 2 min
Maďarsko začalo odoberať pasy vydané Ukrajincom.

RIA Novosti – Maďarské orgány začali odoberať pasy, ktoré predtým rozdávali obyvateľom Zakarpatskej oblasti Ukrajiny. Oznámil to bývalý šéf regiónu Gennadij Moskaľ.

slovakia

left justify in out

             Podľa neho maďarské občianstvo nezískali etnickí Maďari, ale Ukrajinci s falošnými dokladmi, ktoré nepoznajú jazyk a všeobecne žijú v iných mestách a regiónoch Ukrajiny. Ako uviedol Moskal, na získanie pasu v tejto krajine ide potenciálny migrant na univerzitu, kde sa podrobuje skúške na znalosť jazyka, alebo jeho príbuzní (matka alebo babička) musia byť maďarskými občanmi.

 

   „Ak v archíve je možné zakúpiť osvedčenie za úplatok, že ich rodičia žili v rokoch 1939 – 1944 na území Zakarpatia, naučiť sa maďarský, verte mi, je takmer nemožné. To sa musí robiť od detstva. Toto je najťažšia reč v Európe“,- uviedol bývalý šéf regiónu.

 

            Moskaľ dodal, že postup odňatia maďarského pasu je jednoduchý: polícia dostala pokyn zastavovať ľudí a kontrolovať dokumenty. Ak osoba preukáže maďarský pas a nebude vedieť hovoriť v maďarskom jazyku, pas sa odoberie.

 

            2. augusta sa informovalo, že na Ukrajine žije približne 300 tisíc občanov s maďarskými pasmi. Z toho dôvodu v minulom roku medzi krajinami došlo k diplomatickému škandálu. Dôvodom bolo video maďarského konzulátu v Zakarpatsku, na ktorom konzul rozdával Ukrajincom pasy v budove diplomatickej misie mesta Berehovo a priviedol ich k prísahe lojality Maďarsku. Následne sa ukázalo, že diplomat rozdával nie pasy, ale baliky dokumentov na získanie občianstva. Ukrajina vyhnala maďarského konzula z krajiny. Maďarsko odpovedalo podobne. Na Ukrajine pohrozili, že na takéto konanie úradov susedného štátu budú tvrdo reagovať.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies