Maďarsko dokončilo výstavbu plota, zablokovalo aj priechod pri Röszke

NETKY.SK • 14 September 2015, 19:46 • 2 min
Maďarsko dokončilo výstavbu plota, zablokovalo aj priechod pri Röszke

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dokončilo dnes výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters však po uzavretí neoficiálneho priechodu umožňuje maďarská polícia malým skupinám utečencov cez železnú bránu na oficiálnom hraničnom priechode Horgos 2. Väčšina migrantov prichádzala do Maďarska cez srbskú hranicu práve pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora.

 

Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj v sobotu večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.

 

Na mieste železničnej trate, ktorá pretínala už vybudované hraničné zábrany, doposiaľ migranti prechádzali na územie Maďarska voľne. Denne touto nechránenou časťou zelenej hranice prechádzali tisíce utečencov. Po jej uzatvorení zostalo na srbskej strane niekoľko desiatok migrantov, teraz ich maďarská polícia posiela späť do Srbska.

Koľajnice na trati Segedín-Horgoš uzatvorí polícia ešte aj nákladným vagónom vybaveným kovovým rámom, na ktorý nainštalovali ostnatý drôt. Premávku na tejto trati zastavili v druhej polovici augusta.

 

Situáciu okolo zábran kontroluje zo vzduchu policajný vrtuľník. Pri hraniciach nasadili aj jazdecké oddiely polície. Podľa agentúry MTI v Röszke sa už vyprázdnili dva registračné tábory vybudované neďaleko hraníc a klesá aj počet migrantov pri zbernom bode v chotári obce. Väčšina migrantov sa zdržiava v Röszke na stanici, kde čakajú na vlak, ktorý ich zoberie do Györu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies