Maďarské banky musia odškodniť klientov za vysoké úroky

NETKY.SK • 10 September 2014, 10:30 • 2 min
Maďarské banky musia odškodniť klientov za vysoké úroky

BUDAPEŠŤ - Maďarsko prikáže bankám odškodniť klientov za úverové poplatky, ktoré v minulosti neoprávnene účtovali svojim klientom.

slovakia

left justify in out

Podrobný návrh zákona vládny kabinet predloží v piatok a parlament by ho mal schváliť 24. septembra, uviedol šéf parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Antal Rogan.

 

Vláda podľa neho pracuje na systéme "férového bankovníctva a úverovania" a v prechodnom období, kým nadobudnú účinnosť nové pravidlá, môže uvaliť moratórium na zvyšovanie úrokov, uviedol ďalej Rogan. Vláda v Budapešti odhaduje, že kompenzácie za neférové praktiky pri poskytovaní úverov zaťažia domáci bankový sektor čiastkou zhruba 3 mld. eur. Mimoriadny bankový odvod, ktorý patrí medzi najvyššie v Európe, by mohol naopak mierne klesnúť, uviedla agentúra Reuters. 

 

Maďarský parlament v júli schválil zákon, ktorý prikazuje bankám odškodniť klientov s úvermi v cudzích menách. Predtým v júni súd rozhodol, že banky si účtovali neprimerane vysoké poplatky a jednostranne zvyšovali úrokové sadzby z devízových pôžičiek. Banky by mali následne do konca tohto roka previesť zostávajúce devízové úvery na pôžičky vo forintoch pri pevne stanovenom výmennom kurze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies