Maďari odporučili ŠÚKL, aby Sputnik V nepreveroval a spoľahol sa na certifikát z Ruska!

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 08:27 • 2 min
Maďari odporučili ŠÚKL, aby Sputnik V nepreveroval a spoľahol sa na certifikát z Ruska!

BRATISLAVA – Maďari poradili slovenskému ŠÚKL-u, aby ruskú vakcínu Sputnik V netestovali a iba jej dali guľatú pečiatku, aby sa mohla používať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová nerozumie útokom zo strany ministra financií Igora Matoviča pre ruskú vakcínu Sputnik V. Povedala to v relácii televízie Markíza Na Telo Plus.

 

Pravidlá platia pre všetkých, aj Rusko

Opäť zopakovala, že slová o tom, že očkovacia látka o ktorej sa písalo v renomovanom časopise Lancet, nie je tá istá vakcína, ktorá bola 1. marca dovezená na Slovensko.

 

„Názov Sputnik je tzv. brand name. Vieme, že existuje niekoľko výrobných miest v Rusku, približne desať, a my potrebuje dôkaz, že bez ohľadu na to, v ktorom bola vakcína vyrobená je vždy rovnaká a má rovnaké charakteristiky,“ povedala riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová v reakcii na údajné osočovanie ruskej vakcíny.

 

Zdôraznila, že tieto pravidlá platia pre všetky lieky a vakcíny používané v rámci celej Európskej únii (EÚ) a na SlovenskuBaťová tiež uviedla, že o prípadnom používaní ruskej vakcíny na Slovensku sa dozvedela v polovici februára, kedy bola prizvaná na rokovanie Pandemickej komisie, kde sa o tejto téme diskutovalo. Jej členov oboznámila s možnosťami ŠÚKL pri jej prípadnom posudzovaní.

 

„ŠÚKL má okrúhlu pečiatku. Vysvetlila som, že registrácia vakcín proti ochoreniu Covid-19 musí prejsť cez registráciu Európskou liekovou agentúrou a že  ŠÚKL nemá žiadnu zákonnú kompetenciu, aby vydalo toto povolenie,“ priblížila Baťová situáciu z rokovania.

 

Súvisiaci článok: Matovič dourážal vedcov a poškodil ich dobré meno pre Sputnik V, vládu žiadajú o ospravedlnenie

 

OMC laboratóriá ŠÚKL odmietli

V televízii ukázala aj mailovú komunikáciu, ktorá potvrdzuje pravdivosť jej vyjadrení, že s kontrolou šarže Sputnika oslovili 30 OMC laboratórií, čím vyvrátila lživé slová ministra financií.

 

Matovič na tlačovej besede ŠÚKL skritizoval, že vakcínu nechali preveriť v necertifikovanom laboratóriu Slovenskej akadémie vied (SAV). Podľa Rusov sa dopustili poškodenia dobrej reputácie Sputnika V vo svete.

 

Baťová potvrdila, že z týchto laboratórií im prišla zamietavá odpoveď, preto sa rozhodli osloviť SAV.  „Šéfka týchto OMC laboratórií nám odpísala a upozornila, že tieto laboratória prepúšťajú a kontrolujú len registrované vakcíny a registrované lieky. A že táto požiadavka sa minula účinku,“ vysvetlila šéfka ŠÚKL s tým, že rovnako ústav môže prepúšťať iba registrované vakcíny a lieky.

 

Čo však môže urobiť je, že nechá preveriť ich čistotu, s čím sa v tejto veci obrátila na Biomedicínske centrum SAV. Doplnila, že 13 zo 14 testov Sputnika je už hotových a výsledky sú vyhovujúceVýsledok poslednej 14-tej kontroly sa očakáva začiatkom budúceho týždňa.

 

Baťová tiež nerozumie ataku zo strany Igora Matoviča, ktorý ŠÚKL obvinil z poškodzovania ruskej vakcíny. „Je to pre mňa veľmi neprehľadné. Vôbec nerozumiem, čo sa stalo. Testy sú pozitívne, ŠÚKL nikdy nepovedal a ani v žiadnom stanovisku či v záverečnej správe nenapísal, že neodporúčame očkovanie. Takže neviem, kde sa vyhrotila celá táto situácia,“ zareagovala Baťová na kritiku ministra financií.

 

Prečítajte si viac: ŠÚKL treba chrániť, lebo sa chová zodpovedne, odborne a nezávisle, tvrdí Kolíková

 

Chýbajúca dokumentácia

Baťová uviedla, že k vakcíne im chýba približne 80 percent dokumentácie. „Z 59 kapitol, pričom ešte jednotlivé kapitoly obsahujú ďalšie dokumenty. My máme iba päť dokumentov, teda ani nie jednu kompletnú kapitolu. Chýba nám toho veľa,“ priblížila Baťová s tým, že aj napriek tomu, že sa ústav dožadoval aj informácií z publikovaných štúdií, zatiaľ nič nedostali.

 

„Vlastne máme iba článok z Lancetu, čo je málo,“ dodala šéfka ŠÚKL. Prízvukovala, že keďže ide o tzv. živú vakcínu obsiahnutú adenovírus, je veľmi dôležité poznať odkiaľ ho laboratória získali, ako ho kultivovali, skladovali a najmä, aké veľké množstvo je obsiahnuté v jednej dávke.

 

Ak by ho bolo totiž viac ako je nutné, mohol by spôsobiť  zdravotné ťažkostiadenovírusovú infekciu. V laboratóriách sa tiež skúma sterilita očkovacej látky.

 

Ako Baťová vysvetlila, je rozdiel, keď je v ampulke jedna alebo päť dávok, do ktorej bude päťkrát vpichnutá injekčná striekačka. Cieľom tohto skúmania je zistiť, či aj napriek opakovanému vpichovaniu sterilnej striekačky ostáva liek čistý.

 

Prečítajte si tiež: Vedcov zo ŠÚKL a SAV podporilo viac ako 20-tisíc ľudí

 

Maďarsko odporučilo neštandardný postup

Baťová tiež nevie potvrdiť, že Maďari testovali Sputnik V, ktorý v krajine používajú. Zároveň nevie povedať, akým spôsobom chcú Maďari vakcínu dovezenú na Slovensko posudzovať, keďže OMC laboratória neposudzujú jej účinnosť ani bezpečnosť.

 

Na otázku čo im Maďari odporučili, keď sa dožadovali pomoci pri kontrole vakcíny bolo: „Ich odporúčanie bolo, aby sme uznali analytický certifikát od výrobcu“.

 

Teda netestovali a nekontrolovali očkovaciu látku, jednoducho ju pustili do očkovacieho procesu. Baťovú zároveň mrzí, že Matovič spochybnil špičkové laboratórium na SAV, ktoré spadá pod ŠÚKL.

 

V prípade, ak sa vakcína Sputnik V začne používať na Slovensku, odborníčka odporúča, aby boli ľudia zaočkovaní práve touto vakcínou pod zvýšeným dozorom a bola dodržaná zvýšená opatrnosť.

 

Baťová tiež prízvukuje, že dáta o zaočkovaných Sputnikom V nie sú dostupné. Nikto presne nevie, koľko ľudí vakcínu vlastne dostalo a aké boli nežiadúce účinky.

 

Výrobca tieto informácie totiž odmieta zverejňovať. Krajiny, kde sa očkuje ruskou očkovacou látkou sú povinné tieto dáta hlásiť výhradne výrobcovi, ten ich však utajuje. Maďarsko do európskej databázy vložilo iba jeden nežiadúci účinok, čo je podľa Baťovej skutočne málo.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Prezidentka sa zastala slovenských vedcov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies