Macronova strana má najlepšie vyhliadky na získanie väčšiny kresiel v parlamentných voľbách

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 07:59 • 2 min
Macronova strana má najlepšie vyhliadky na získanie väčšiny kresiel v parlamentných voľbách

PARÍŽ - Politická strana Republika vpred (LREM) Emmanuela Macrona má v nastávajúcich voľbách najlepšie vyhliadky na získanie najväčšej parlamentnej väčšiny, akú strana nejakého francúzskeho prezidenta dosiahla od roku 1968, keď s drvivou prevahou zvíťazil Charles de Gaulle, vyplýva z dnešných predvolebných prieskumov.

slovakia

left justify in out

Takáto väčšina by Macronovej vláde dala silný mandát na presadzovanie ekonomických reforiem. LREM, ktorá bola založená iba vlani v apríli pod názvom Vpred! a medzičasom spôsobila zásadný prevrat na francúzskej politickej scéne, by 11. júna v prvom kole parlamentných volieb podľa spoločnosti Ipsos Sopra-Steria získala 29,5 percenta odovzdaných hlasov, informuje agentúra Reuters.

 

V druhom kole volieb 18. júna by LREM so značným náskokom pred ostatnými stranami obsadila 385 až 415 kresiel v 577-člennej dolnej komore parlamentu, vyplýva z prieskumu. Výsledky sa zhodujú aj so zisteniami spoločnosti Cevipof, ktorá prieskum v piatok 2. júna zrealizovala pre denník Le Monde.

 

Konzervatívni Republikáni (LR) a ich spojenci by dostali 23 percent hlasov, Národný front (FN) krajne pravicovej líderky Marine Le Penovej 17 percent, ultraľavicové Nepokorené Francúzsko (La France insoumise) 12,5 percenta a socialisti 8,5 percenta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies