Macedónski novinári vyzvali ministerku vnútra na demisiu

NETKY.SK • 26 Február 2015, 18:41 • 2 min
Macedónski novinári vyzvali ministerku vnútra na demisiu

SKOPJE - Zväzová organizácia macedónskych novinárov ZNM vyzvala dnes ministerku vnútra tejto balkánskej krajiny Gordanu Jankulovskú a šéfa tamojšej kontrašpionáže Sašu Mijalkova na rezignáciu. V súvislosti s odhaleniami okolo nezákonného odpočúvania v krajine súčasne apelovala na prokuratúru, aby konala, informuje tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Líder opozičného Sociálno-demokratického zväzu Macedónska (SDSM) Zoran Zajev nedávno obvinil miestne úrady z dlhodobého nezákonného odpočúvania viac ako 20.000 občanov krajiny. Podľa vlastných slov bol on osobne odpočúvaný najmenej štyri roky, čo len v uplynulom období platilo o viac ako 300 hovoroch, ktoré absolvoval s inými predstaviteľmi opozície.
     

Na Zajevovej tlačovej konferencii 9. februára došlo aj k prezentácii audiozáznamov, u ktorých ide údajne o záznamy odpočúvaných hovorov. Vzhľadom na kvantitu mohli čosi podobné realizovať iba macedónske bezpečnostné služby, vyhlásil Zajev a dodal, že medzi odpočúvanými mali byť viacerí súčasní ministri, predstavitelia opozície, ako aj novinári.
     

Podľa materiálov, ktoré majú sociálni demokrati k dispozícii, boli po niekoľko rokov odpočúvaní aj niektorí novinári.
     

Investigatívna žurnalistka Žana Lupevská pre srbské médiá uviedla, že osobne bola odpočúvaná od roku 2011. Súčasne avizovala žalobu, a to aj na prevádzkovateľa mobilnej siete, ktorý odpočúvanie dopustil.

     

Macedónsky premiér Nikola Gruevski obvinil ešte na sklonku januára spomínaného opozičného predáka z prípravy štátneho prevratu. Súčasne informoval, že pri ich štyroch osobných stretnutiach hrozil predstaviteľ opozície zverejnením diskriminačných materiálov v prípade, že predseda vlády neodstúpi, a to s cieľom vyvolať predčasné voľby v krajine.
     

Podľa mediálnych oficiálne nepotvrdených informácií došlo vtedy k zadržaniu troch osôb, vrátane niekdajšieho šéfa macedónskej tajnej služby Zorana Veruševského, a to pre podozrenie zo spolupráce s nemenovanou zahraničnou tajnou službou. Vo februári zadržali v Macedónsku údajne najmenej dvoch ďalších podozrivých.
     

Predseda macedónskej vlády však opozičnú kritiku v stredu opakovane odmietol a zo škandálu okolo odpočúvania obvinil nemenované zahraničné spravodajské služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies