Ako prebehne Bidenova inaugurácia? Slávnostný ceremoniál nepoznačila iba pandémia, ale aj Trump

NETKY.SK • 20 Január 2021, 9:56 • 2 min
Ako prebehne Bidenova inaugurácia? Slávnostný ceremoniál nepoznačila iba pandémia, ale aj Trump

WASHINGTON – Inaugurácia amerického prezidenta je v USA považovaná za oslavu demokracie, ktorá by sa mala niesť v pokojnom duchu a hlavne bez násilností. Tento rok sa však nenaplnia viaceré body odovzdania moci novej administratíve na čele s demokratom Joeom Bidenom.

slovakia

left justify in out

Dôvodov je hneď viacero. Slávnostnú ceremóniu nenarušila iba pandémia nového koronavírusu, ale aj odmietavý postoj Donalda Trumpa priznať si svoju porážku vo voľbách, čo vyvrcholilo jeho ohlásenou neúčasťou na inaugurácii prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Camaly Harissovej. 

 

Podmienkou je zloženie sľubu

Jedinou zákonnou podmienkou prevzatia moci v krajine je vyslovenie prísahy: „Slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť Ústavu Spojených štátov. K tomu mi Boh pomáhaj.“

 

img

 

Prísahu tiež musí zložiť aj viceprezidentka Camala Harris v znení: „Slávnostne prisahám, že budem podporovať a brániť Ústavu Spojených štátov proti všetkým nepriateľom, cudzím a domácim, že budem mať pravú vieru a oddanosť k tomu, že som túto povinnosť prijala slobodne bez mentálnej výhrady, a že budem dobre a verne plniť povinnosti úradu, do ktorého sa chystám nastúpiť. K tomu mi dopomáhaj Boh“.

 

Obaja pritom tento sľub povedia s rukou položenou na Biblii, ktorú následne zdedí ich rodina. Biden pri tejto príležitosti použije tú, na ktorú prisahal, keď nastúpil do funkcie viceprezidenta v roku 2009.

 

Následne prenesie svoj prejav, v ktorom predstaví svoje priority. Všetko by sa pritom malo odohrať za prítomnosti odchádzajúceho prezidenta, čo sa tento rok nestane.

 

Trump totiž považuje výsledky volieb za zmanipulované a ako sám informoval, presunie sa na Floridupoobedie strávi na golfovom ihrisku. Takéto rozhodnutie s potešením prijal aj Joe Biden.

 

Súvisiaci článok: Trump si užíva posledný deň pri moci. V záverečnej reči si neodpustil “štiplavé“ slová na adresu novej administratívy

 

Odovzdanie jadrového kufríka prebehne inak

Neprítomnosť Trumpa na inaugurácii zmení aj roky zaužívanú tradíciu, ktorou je odovzdanie jadrového kufríka. Tento rok sa toho ujme Trumpov poradca,  ktorý ho mal na starosti celé volebné obdobiemal vždy pri sebe a po zložení prísahy ho má odovzdať svojmu nástupcovi. 

 

Následne Trumpov poradca opustí „svojho prezidenta“ a odnesie kufrík do hlavného mesta USA.

 

img

 

Keďže však Trump bude na míle vzdialený od Washingtonu, Bidenovi odovzdajú pravdepodobne jeden z ďalších kufríkov

 

Trump pritom nebude prvý prezident, ktorý sa rozhodol nezúčastniť sa na slávnostnej ceremónii. Podobne tak urobil aj John Adams, John Quincy Adams a Andrew Johnson. Aby bola zabezpečená kontinuita vlády, odchádzajúcu administratívu zastúpi Mike Pence.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump bude čeliť druhému impeachmentu. Ak to poslancom vyjde, už nikdy sa nebude môcť uchádzať o prezidentské kreslo

 

Pre pandémiu je oklieštený zoznam hostí

Z dôvodu vážnej epidemiologickej situácie sa inaugurácie zúčastní len približne tisícka pozvaných hostí.

 

Tých, ktorí sa jej zúčastniť z bezpečnostných dôvodov nemohli, budú reprezentovať štátne vlajky jednotlivých federálnych štátov.

 

Zároveň nebude dovolené sa zhromažďovať pre budovou Kapitolu, ako tomu bolo po minulé roky, odkiaľ davy Američanov sledovali zloženie prísahy novej hlavy štátu.

 

img

 

Dokonca aj samotný Biden verejnosť požiadal, aby ostali domasledovali prevzatie moci prostredníctvom televízneho vysielania v priamom prenose.

 

Uskutoční sa však vojenská prehliadka či tradičná cesta z Kapitolu do Bieleho domu po Pennsylvania avenue.

 

Avšak tiež bez divákov a podporovateľov nového prezidenta. Ďalšia zmena nastane pri odovzdaní Bieleho domu, kde sa tradične stretávajú bývalý prezidentnovou hlavou štátu.

 

Zároveň tiež nie je isté, či si nový prezident nájde v Oválnej pracovne list od Trumpa, v ktorom mu odovzdáva svoje skúsenosti či prípadne priblíži, čo ho v nasledujúcich rokoch čaká.

 

Prečítajte si tiež: 

 

Mesto stráži Národná garda

V celom Washingtone bude rozmiestnených množstvo bezpečnostných jednotiek, pretože FBI dostala echo, že inauguráciu sa budú snažiť narušiť ozbrojení Trumpovi sympatizanti, ktorí uverili jeho slovám o ukradnutých voľbách.

 

img

 

V uliciach hlavného mesta bude na poriadok dohliadať približne 25 tisíc príslušníkov Národnej gardy, čo je asi štyri krát viac ako pri inaugurácii Donalda Trumpa. Starostka Muriel Bowserová vo Washingtone vyhlásila výnimočný stav.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona