Maďarsko chce zrušiť v roku 2011 v štátnej správe 25.000 miest

NETKY.SK • 13 Október 2010, 07:18 • 2 min
Maďarsko chce zrušiť v roku 2011 v štátnej správe 25.000 miest

Maďarsko chce zrušiť v roku 2011 v štátnej správe 25.000 miest

slovakia

left justify in out

img

Maďarsko plánuje v budúcom roku rozsiahle prepúšťanie vo verejnom sektore a predĺženie dane pre energetický sektor, aby splnilo prísľub daný Európskej únii, že zníži rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informoval o tom dnes portál index.hu.
      Podľa portálu, ktorý vychádza z návrhov v rámci príprav štátneho rozpočtu na rok 2011, ministerstvá budú musieť znížiť počet svojich zamestnancov na budúci rok o 5 % a niektoré štátne inštitúcie o 10 %. Úsporné opatrenia by mohli znamenať zrušenie asi 25.000 pracovných miest vo verejnej správe, pričom nie je vylúčené, že o prácu prídu ďalšie desaťtisíce ľudí, ak klesnú štátne príspevky pre regióny, obce a mestá, dodal portál. Index.hu odhaduje, že úspory z pripravovaných opatrení by mohli dosiahnuť okolo 300 miliárd forintov (1,10 miliardy eur), čo predstavuje asi 1 % HDP.
      Ministerstvo hospodárstva sa k informáciám portálu index.hu nevyjadrilo, pre agentúru Reuters len uviedlo, že vláda chce "verejnú správu zlacniť a zefektívniť".
      Okrem toho portál bez udania zdroja dodal, že vláda ponechá na budúci rok v platnosti spornú bankovú daň, ktorá by tento rok mala do štátneho rozpočtu priniesť do 200 miliárd forintov a okrem toho predĺži aj mimoriadnu daň v hodnote 30 miliárd forintov na energetické podniky.
      Na druhej strane, od januára 2012 chce vláda znížiť firemnú daň z 19 na 10 % pre všetky podniky. Od júla tohto roka to urobila len pre podniky s ročnými tržbami pod 500 miliónov forintov. Tie, ktorých ročné tržby túto hranicu presahujú, spadajú v súčasnosti stále pod 19-% firemnú daň.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies