Okolo parlamentu bude celý marec jazdiť billboard so zábermi z klietkového chovu

NETKY.SK • 9 Marec 2023, 10:30 • 2 min
Okolo parlamentu bude celý marec jazdiť billboard so zábermi z klietkového chovu

BRATISLAVA - Ochranárska organizácia Humánny pokrok, ktorá vedie kampaň za zákaz klietkového chovu sliepok na Slovensku, bude celý marec pripomínať poslancom a poslankyniam NR SR podmienky sliepok na slovenských farmách. Ich kampaň podporilo podpisom petície už viac ako 58 000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Organizácia Humánny pokrok spustila kampaň Zákaz klietok ešte v roku 2021, pričom ju podporilo už takmer 60 000 ľudí. V reakcii na volanie verejnosti predložil poslanec NR SR Tomáš Šudík návrh zákona na zákaz klietkového chovu sliepok od roku 2024 s päťročným prechodným obdobím do roku 2028. O návrhu zákona by mali poslanci a poslankyne NR SR hlasovať už v polovici marca. Ochranári im chcú ukázať zábery zo slovenských klietkových chovov priamo pred parlamentom, a to prostredníctvom bilbordu. 

 

„Verejný priestor zaplavila anti-kampaň hydinárov plná strašenia vymyslenými cenami vajec a rozprávok o šťastných sliepkach v nablýskaných klietkach. Preto je dôležité, aby poslanci a poslankyne mali na očiach každý deň tých, o ktorých životoch budú hlasovať už tento mesiac. Ide totiž o 2,3 milióna sliepok, ktoré strávia celý svoj život v malých špinavých klietkach. V nich nemôžu robiť nič, čo je pre nich prirodzené a dôležité,” hovorí Martin Smrek, riaditeľ organizácie Humánny pokrok.

 

img

 

Investigatívne zábery zobrazené na bilborde pochádzajú zo slovenských fariem. Organizácia ich zverejnila pred dvoma týždňami. „Verejnosť mala prvýkrát v histórii možnosť nahliadnuť za brány slovenských klietkových chovov sliepok a vidieť extrémnu krutosť, ktorú sa hydinári snažia skryť. Slovensko ďalej nemôže zatvárať oči pred barbarstvom voči zvieratám. Klietkové chovy sliepok musíme postaviť mimo zákon, ako to už dávno urobili susedné krajiny,” dodáva Smrek.

 

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, ktorý je najvyššou európskou autoritou v oblasti dobrých životných podmienok zvierat a bezpečnosti potravín, vydal na konci februára vedecké stanovisko ku klietkovým chovom zvierat. Najvýznamnejším zistením úradu bolo, že sliepky sa majú chovať v bezklietkových systémoch s krytými výbehmi, pričom každá sliepka potrebuje viac ako trojnásobok priestoru, aký sa jej dostáva v súčasnosti v klietkových chovoch na Slovensku. 

 

Ochranári chcú bilbord financovať za pomoci verejnej podpory a spúšťajú zbierku, vďaka ktorej budú môcť zaplatiť bilbord pred parlamentom až do konečného hlasovania o zákaze klietok na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona