M. Kalousek znížil odhad rastu ekonomiky v roku 2012 na 1 %

NETKY.SK • 31 Október 2011, 22:59 • 2 min
M. Kalousek znížil odhad rastu ekonomiky v roku 2012 na 1 %

M. Kalousek znížil odhad rastu ekonomiky v roku 2012 na 1 %

slovakia

left justify in out

img

Minister financií Miroslav Kalousek znížil odhad rastu českej ekonomiky v roku 2012 na približne 1 % z pôvodne očakávaných 2,5 %. Uviedol to dnes v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce a upozornil, že hospodárstvo krajiny môže ešte viac spomaliť v dôsledku dlhovej krízy eurozóny.
Ministerstvo financií ČR v pondelok 31. októbra zverejní novú prognózu, ktorá počíta s nižším rastom ekonomiky, než tomu bolo v predchádzajúcom výhľade. Podľa šéfa rezortu financií Kalouska to bude v lepšom prípade len 1-% rast, obáva sa však, že bude ešte slabší. Prehlbovanie dlhovej krízy eurozóny, ktorá je hlavným obchodným partnerom Česka, ohrozuje výkon jeho ekonomiky, ktorá sa preto dokonca môže prepadnúť aj do recesie.
Spomalenie ekonomiky, prípadne recesia ale spôsobia vážny výpadok rozpočtových príjmov. Minister sa však domnieva, že teraz nemá zmysel prerábať štátny rozpočet, ale až na budúci rok, keď bude situácia jasnejšia.
"Ak existuje reálne riziko, že to bude v januári ešte horšie, nemá to cenu," povedal Kalousek v relácii Českej televízie.
Český finančný sektor je podľa Kalouska v dobrom stave, ale môže pocítiť straty materských bánk v eurozóne. Doplnenie kapitálu bankám môže byť totiž pre niektoré vlády problém.
"Sú národné vlády, ktoré by to mali dokapitalizovať a môže to pre nich byť nepredstaviteľný problém, pretože možno budú musieť okamžite požiadať o pomoc zo zahraničia z toho dôvodu, že nepokryjú svoje záväzky," povedal Kalousek.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies