VIDEO: Webbov ďalekohľad urobil prvé fotky, medzi nimi je aj vesmírna selfie

NETKY.SK • 12 Február 2022, 08:04 • 2 min
VIDEO: Webbov ďalekohľad urobil prvé fotky, medzi nimi je aj vesmírna selfie

WASHINGTON - Prvé snímky prezentované NASA nie sú určené na vedeckú analýzu. Teleskop totiž momentálne ešte nefunguje. Pokračuje vo svojom ochladzovaní a pomaly a opatrne zarovnáva svoje zlaté zrkadlá, čo je nevyhnutné na to, aby bolo možné správne pozorovať vesmír v infračervenom svetle. Na to, aby astronómovia mali použiteľné snímky, musí 18 segmentov šesťuholníkového primárneho zrkadla fungovať ako jedna štruktúra.

slovakia

left justify in out

Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok zverejnil prvé snímky, ktoré urobil Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (James Webb Space Telescope - JWST). Medzi snímkami je aj selfie, informovala agentúra AFP.

 

 

Na dosiahnutie tohto zarovnania sa JWST zameriava na konkrétnu hviezdu: HD 84406, vzdialenú 260 svetelných rokov od Zeme a nachádzajúcu sa v súhvezdí Veľká medvedica. HD 84406 je síce príliš jasná na to, aby mohla byť vedeckým cieľom, ale je ideálna na ladenie JWST.

 

Prečítajte si tiež: Na oblohe môžeme pozorovať kométu Borrelly

 

NASA prezentovala okrem snímky tejto hviezdy aj selfie primárneho zrkadla JWST. Snímku nevytvorili z vonkajšej strany observatória, ale jedným z prístrojov – infračervenou kamerou. Tá obsahuje šošovku špeciálne navrhnutú na snímanie segmentov zrkadla – po dosiahnutí vyrovnania zrkadiel túto konfiguráciu už nebudú používať pri vedeckých pozorovaniach.

 

Jeden segment zrkadla na prezentovanej snímke svieti jasnejšie ako ostatné. Je to preto, že bol namierený na jasnú hviezdu použitú na dosiahnutie zarovnania JWST. Aj vďaka tejto snímke mohla NASA získať informácie o priebehu procesu zarovnávania.

 

 

NASA zopakovala, že nízka kvalita snímok nie je prekvapujúca, a uznala, že je neporovnateľná so snímkami zhotovenými Hubbleovým teleskopom. Kvalita snímok okrem iného súvisí aj s tým, že JWST ešte nie je na vrchole svojich možností. Navyše, aj keď JWST už bude plne pripravený nahliadnuť do vesmíru, určite nezhotoví snímky s priestorovým rozlíšením lepším ako Hubbleov teleskop.

 

Mnohí astronómovia sú si vedomí toho, že snímky z JWST budú zrejme vizuálne menej pôsobivé ako tie z Hubbleovho teleskopu. Podstatný však bude vedecký pokrok, ktorý by mali umožniť. S JWST sa totiž vedci budú môcť ponoriť ešte hlbšie do minulosti vesmíru, študovať svetlo prvých galaxií i zrod hviezd.

 

Možno vás zaujme: Astronómovia objavili novú planétu pri Proxime Centauri

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies