Na čo sa môžeme tešiť v SND? Majú pripravené množstvo noviniek, vrátane tzv. "študentského pasu "

NETKY.SK • 8 September 2023, 08:30 • 2 min
Na čo sa môžeme tešiť v SND? Majú pripravené množstvo noviniek, vrátane tzv.   "študentského pasu "

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo vstúpilo do svojej 104. divadelnej sezóny. Okrem atraktívnych premiérových titulov v nej ponúkne divákom aj nové služby a programy.

slovakia

left justify in out

Cieľom vedenia SND v novej divadelnej sezóne je fokus na diváka s dôrazom na deti a mladých ľudí.
Slovenské národné divadlo slávnostne otvorilo 104. divadelnú sezónu dvoma úspešnými predstaveniami slovenskej opery Svätopluk skladateľa Eugena Suchoňa. „Dve plné predstavenia opery Svätopluk ukázali, že diváci sa k nám po divadelných prázdninách naozaj tešili, z čohomáme veľkú radosť. Naším cieľom v novej sezóne je nielen naplniť očakávania našich verných divákov, ale aj prilákať nových vrátane najmladšej generácie," hovorí generálny riaditeľ SND Matej Drlička.
„Chceme im ponúkať nielen kvalitné umenie a nezabudnuteľný zážitok na našich predstaveniach, ale tiež vytvoriť zo SND otvorený verejný priestor, v ktorom sa stále niečo deje a je miestom na stretávanie s rodinou aj priateľmi," dodáva Drlička.
V zmysle tejto filozofie sa nesú aj novinky 104. sezóny, ktoré divákom prinesú atraktívny program spojený so značkou SND aj mimo bežných predstavení.

FOKUS NA DIVÁKA – NOVINKY 104. SEZÓNY

Soboty v divadle
SND od septembra zavádza novú tradíciu – soboty budú v Slovenskom národnom divadle od novej sezóny patriť deťom. Každú sobotu dopoludnia bude v priestoroch novej budovy SND pre deti pripravený zaujímavý program súvisiaci s divadlom.
Do programu sa zapájajú všetky tri umelecké súbory – opera, činohra i balet, ale tiež Umelecko‑dekoračné dielne, technická prevádzka aj marketingové oddelenie. Každá sobota bude mať vlastnú tému i program súvisiaci s dianím v divadle, ktorý bude zverejnený dva mesiace vopred na webe snd.sk. Podrobnosti o konkrétnom programe tej‑ktorej soboty, ako aj odporúčanie, pre deti akého veku je program vhodný, budú priebežne zverejňované na webe snd.sk. Počet detí na podujatie bude limitovaný, každý účastník bude musieť mať zakúpenú vstupenku. Prvá Sobota v divadle sa bude konať už 9. septembra. Na hudobnom workshope s krkolomným názvom Zabarambarumbarimburujte si s nami si deti nielen spoločne zaspievajú v zbore, ale naučia sa, ako vzniká pieseň a text k nej, a pod vedením naslovovzatého odborníka Daniela Heviera zložia úplne novú pesničku. Daniel Hevier bude netradične sedieť aj za klavírom a naučí deti aj rapovať.


Študentský pas SND
Od novej sezóny SND spúšťa do predaja Študentský pas SND – predplatenú vstupenku pre študentov za výhodnú cenu 40 € na celú divadelnú sezónu. Študentský pas SND si môže zakúpiť každý študent, ktorý svoje štúdium vie doložiť ISIC kartou alebo iným žiackym či študentským preukazom. Vstupenka je viazaná na meno, je neprenosná a dá sa zakúpiť počas celej sezóny. Študenti so Študentským pasom SND môžu navštíviť ľubovoľné predstavenie bez viazania sa na konkrétny termín a sedadlo. Platí na nepredané a voľné miesta na všetky inscenácie Slovenského národného divadla vrátane premiér. Držiteľom Študentského pasu SND miesta v sále SND negarantuje, ponúka im iba miesta, ktoré tesne pred začiatkom predstavenia nie sú predané.

Podpora Divadla pre všetky deti a detských projektov
Cieľom charitatívneho projektu Divadlo pre všetky deti je vďaka darcovským príspevkom dostať na predstavenia SND deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré by sa inak možno do divadla nikdy nedostali, a umožniť im tak zakúsiť výnimočné chvíle, ktoré prináša divadlo. Od novej sezóny SND projekt naplno obnovuje a prináša pre darcov nové možnosti, ako projekt podporiť. Každý z divákov teraz môže podporiť projekt Divadlo pre všetky deti online pri nákupe svojich vstupeniek. Stačí, ak pri platbe zvolí možnosť dobrovoľného príspevku vo výške 5, 10 alebo 15 €. Už za príspevok päť eur vieme napríklad zakúpiť vstupenku pre jedno dieťa na dopoludňajšie predstavenie rozprávky Nebojsa. Za 15 € môžeme kúpiť vstupenku pre jedno dieťa na večerné predstavenie Čert a Káča. Pre darcov, ktorí by chceli prispieť vyššou sumou, sú na výber možnosti vo výške 100, 300 a 500 €. Všetky dobrovoľné príspevky SND použije na rozvoj detských projektov a nákup vstupeniek pre deti zo znevýhodneného prostredia alebo so zdravotným hendikepom.

Prehliadky historickej budovy SND
Historická budova SND dlhodobo láka domácich aj zahraničných návštevníkov nielen svojou divadelnou históriou, ale aj architektonickou hodnotou. Ikonickú stavbu z konca 19. storočia postavili v eklektickom štýle podľa návrhov významných viedenských architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Momentálne je historická budova SND zatvorená pre nevyhovujúci stav divadelných technológií a čaká na rekonštrukciu. Proces rekonštrukcie je už rozbehnutý, no kým príde k stavebným úpravám, zrejme ešte prejde veľa času. Tento
medzičas chce vedenie SND využiť a vniesť do historickej budovy SND trochu života.
Od októbra sa budú konať pravidelné víkendové prehliadky historickej budovy SND pre verejnosť, vďaka ktorýmbudú môcť návštevníci nahliadnuť do najhlbších útrob starého divadla. Vedenie SND verí, že tým vyhovie aj mnohým návštevníkom, ktorí sa o túto možnosť veľakrát zaujímali. V rámci prehliadky sa návštevníci dozvedia základné fakty o histórii divadla, ako aj o jeho úlohe v dobovom Prešporku i súčasnej Bratislave. Oboznámia sa s premenami, ktorými divadelná budova za vyše sto rokov svojej existencieprešla, ako aj s významnými divadelnými míľnikmi a osobnosťami, ktoré tu vystupovali.
Prehliadky sa budú konať raz do mesiaca, vždy v sobotu dvakrát denne – dopoludnia aj vo večerných hodinách.


Divadelná kaviareň
SND od septembra prináša aj nový formát živých rozhovorov s osobnosťami Slovenského národného divadla. Pod názvom Divadelná kaviareň sa budú konať na mesačnej báze vždy každý tretí štvrtok v mesiaci. Ako prvý prijal pozvanie obľúbený a charizmatický herec Martin Huba už vo štvrtok 21. septembra Rozhovory bude viesť dlhoročná tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. V októbri v divadelnej kaviarni privíta Emíliu Vášáryovú. Pozvanie ďalej prijali Božidara Turzonovová, Zuzana Kocúriková, operní i baletní sólisti. Rozhovory sa budú konať v priestoroch Operného salóna s limitovanou kapacitou. Vstupenky za symbolickú cenu 3 eurá sa dajú zakúpiť online alebo v pokladnici SND.

Dobrý trh a Vianočné trhy
Rovnako ako vlani, aj tento rok bude mať SND predajný stánok na Dobrom trhu na Panenskej ulici, ktorý sa bude konať v sobotu 23. septembra. Dobrý trh patrí k najobľúbenejším podujatiam tohto typu v hlavnom meste a každoročne ho navštívia tisícky ľudí.
S predajným stánkom SND plánuje byť tento rok prvýkrát aj súčasťou bratislavských vianočných trhov. Týmto spôsobom chce nielen budovať povedomie o značke, ale najmä aktívne komunikovať s pravidelným divákom a tiež osloviť nové publikum.
Kolegovia v stánku SND radi predstavia aktuálny program, aktivity a akcie SND, ale tiež priblížia jednotlivé tituly a poradia s výberom inscenácií. Priamo v stánku si potom diváci môžu zakúpiť aj vstupenky na predstavenia, darčekové poukážky či divadelný merch, alebo sa len porozprávať o divadle.

PREMIÉROVÉ TITULY
ČINOHRA SND
Sme tu. Sme v Európe. Čo to pre nás znamená? Znamená to vôbec niečo? Najmä teraz, keď sme vo vleku hodnotových rozporov, trieštení a napätí. Alebo je to len iný názov pre kultúrne vojny? Medzi bublinami, komunitami a skupinami? Môže divadlo vytvoriť priestor na porozumenie? Môže umožniť chápať zložitosti myslenia, krokov a konaní či ide o veci verejné alebo tie najprivátnejšie? Dokáže natoľ ko vzkriesiť sebareflexiu, až to bude zmierňujúce a zmierujúce? Opäť v duchu vertikálnej dramaturgie niekoľ kých tém a s leitmotívom paradoxov a kontrastov.
V sezóne 2023/2024 vykročíme titulmi do neznáma, ale témami vstúpime do jadra. Cyklus Západ bude konfrontovať základné hodnotové a ideové piliere starého sveta s hodnotami nového storočia. Stoja vedľa seba a tvoria „náš“ Západ. No sme s tým v pohode?
Pozrieme sa, kam chceme patriť aj kam sme patrili, aj od čoho utekáme a aký odliv zažívame, ale i na to, k čomu občas i latentne dvíhame zrak. Depresiu Európy skonfrontujeme s večným slovenským frflaním, lebo sme taká komunita, ktorá sa rada háda, triešti, neuspokojí a znepokojí. Sme v tomto iní od zvyšku Európy? Alebo máme čo tomuto Západu vlastne ponúknuť?

Premiéry Činohry SND 2023/2024
Tri premiéry v Sále činohry: Ježiš z Montrealu, Blázni z Valencie, tretí titul v procese
Štyri premiéry v Štúdiu: Pred očami Západu, Sme v pohode, Odliv?, Vassa
Dve premiéry v Modrom salóne: Ako sa Ivan Ivanovič a Ivan Nikiforovič rozkmotrili, Akcia B (pracovný názov)
Jedna classroom play: Čaute!
OPERA SND
V divadelnej sezóne 2023/24 pripravuje operný súbor SND tri veľ ké premiéry. Na javisko sa vracia v novej inscenácii jeden z najpopulárnejších operných titulov, Nabucco Giuseppe Verdiho, strhujúca opera o slobode s nesmrteľným Zborom Židov. Toto ikonické dielo hudobne naštuduje taliansky dirigent Pietro Rizzo. Koncepcia českého režiséra Tomáša Ondřeja Pilařa má ambíciu zachovať divácku atraktivitu diela v silnom vizuálnom geste s rešpektom k historickej predlohe.
Operný evergreen Nabucco vystrieda poetická opera Bedřicha Smetanu Hubička, ktorú uvedie Opera SND pri príležitosti Roku českej hudby a 200. výročia narodenia skladateľa. Toto dielo má pre SND mimoriadny význam, v rovnaký deň ako nová premiéra, teda 1. marca, sa v roku 1920 Hubičkou otváralo Slovenské národné divadlo. Dielo zaznie pod taktovkou českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka, tentoraz vo sviežej réžii slovenskej režisérky Andrey Hlinkovej a v kostýmoch módneho návrhára Borisa Hanečku. S Hubičkou sa operný súbor predstaví aj na významnom českom festivale Smetanova Litomyšl. Dirigent Jaroslav Kyzlink prevezme v smetanovskom roku hudobný patronát aj nad návratom obľúbenej inscenácie Predanej nevesty.
Treťou veľ kou premiérou sezóny bude Madama Butterfly od Giacoma Pucciniho. Lyrickú hudobnú drámu hudobne naštuduje Martin Leginus; opera prichádza na scénu v koncepcii mladého režiséra Matúša Bachynca, ktorý po niekoľkých úspešných inscenáciách v činohre bude debutovať v Opere SND.
Trojicu veľ kých premiér v divadelnej sezóne 2023/2024 doplnia zaujímavé programy pre najmenších divákov vrátane obľúbeného Príbehu hudby. Ďalším bude premiéra trojice dvadsaťminútových opier Slava Solovica na libreto Braňa Jobusa Muflón Ancijáš. Knihy s príbehmi Muflóna Ancijáša sú medzi deťmi základných škôl veľ kým hitom.
V rámci špeciálnych projektov to budú dve mimoriadne udalosti – galakoncert Lucia Popp Tribute, na ktorom súčasné operné hviezdy pod taktovkou Tomáša Netopila vzdajú hold našej sopránovej legende, a k životnému jubileu sólistu Opery SND bude na programe galakoncert Peter Mikuláš 70.
Strhujúcu inscenáciu opery Svätopluk Eugena Suchoňa či výpravnú inscenáciu Maria Stuarda od Gaetana Donizettiho uvidia diváci aj v nasledujúcej sezóne. V dvoch predstaveniach Verdiho Dona Carla sa do SND vráti dirigent svetového formátu Juraj Valčuha.
Opera SND bude pokračovať s dramaturgickými úvodmi pred predstaveniami, s matiné pred premiérami i s cyklom obľúbených Komorných koncertov SND a participovať tiež na tradičnom Letnom gala na záver sezóny.


V repertoári operného súboru ostávajú obľúbené tituly z predchádzajúcich sezón vrátane štyroch detských, respektíve rodinných inscenácií. Činnosť frekventantov Operného štúdia SND v podobe majstrovských kurzov a koncertov bude pokračovať v rozšírení o účinkovanie v inscenáciách Opery SND. V opernom repertoári bude popri premiérach 13 titulov.
Budúca sezóna bude tiež v znamení významných hostí: Csilla Boros, Maida Hundeling, Damiano Salerno, Kyungho Kim, Aleš Briscein, Peter Kellner, Kateřina Kněžíková, Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Hagen Matzeit, Simona Šaturová a Slávka Zámečníková.
Pestrosť dirigentskej ponuky potvrdia Tomáš Brauner, Enrico Dovico, Marco Guidarini, Zuzana Kadlčíková, Jaroslav Kyzlink, Alice Meregaglia, Tomáš Netopil, Ondrej Olos, Maroš Potokár, Pietro Rizzo, Rastislav Štúr a Juraj Valčuha.
BALET SND
Ponuka baletu v 104. divadelnej sezóne prinesie krásu a výnimočné projekty choreografov, ktorých tvorba nebola na javisku SND ešte prezentovaná – osobností svetového renomé i mladých. Osem úspešných repertoárových inscenácií doplnia dva veľ ké premiérové tituly a dve exkluzívne podujatia, ktoré spoločne tvoria farebný kaleidoskop rôznych tanečných štýlov a estetík, rozprávok i drám, rodinných titulov a kúskov pre fajnšmekrov.
Prvýkrát v histórii súboru vstupuje do repertoáru choreografia legendárneho Rudolfa Nurejeva, konkrétne jeho „viedenská“ verzia ikonického baletu Labutie jazero. Príbeh lásky zakliatej labutej princeznej a princa Siegfrieda plynúci na tóny romantickej Čajkovského hudby prinesie Balet SND s veľ kolepou výpravou Jordiho Roiga.
Ďalším obohatením repertoáru bude celovečerný balet Manon v choreografii sira Kennetha MacMillana.
Strhujúci milenecký epos na pozadí bohémskeho Paríža na hudbu Jula Masseneta uvádza SND ako baletnú drámu v slovenskej premiére.
V repertoári ostáva obľúbený komický balet Zle strážené dievča/La Fille mal gardée z vidieckeho prostredia, ktorý predstavuje ideálny rodinný titul, rovnako ako rozprávková Popoluška, detský balet Narodil sa chrobáčik alebo vianočný Luskáčik. Pre milovníkov tradičných inscenácií ponúkne baletný súbor romantický klenot Giselle – balet o láske, ktorá prekoná i smrť.
Kontrast k dejovým baletom budú tvoriť abstraktné inscenácie Carmina Burana v choreografii Edwarda Cluga a Rukopisy majstrov, ktoré prinášajú pohybové jednoaktovky svetových choreografov 20. a 21. storočia. Chýbať nebude ani spoločný projekt Balet & SĽUK/Tancom k sebe.
Na programe Baletu SND budú dva exkluzívne projekty: pokračovaním v tradícii je galakoncert Umenie pre život s participáciou sólistov z najprestížnejších divadelných scén sveta a ďalším je už tretia edícia projektu Fashion Ballet s novými choreografiami i novými dizajnovými kostýmami. Pre enormný divácky záujem o tento projekt sú v sezóne 2023/2024 do programu zaradené aj dve reprízy formátu z tej uplynulej, ktoré budú súčasne poslednou šancou vidieť choreografické a dizajnérske kreácie, ktoré vznikli v sezóne 2022/2023.
Aj záver nasledujúcej divadelnej sezóny bude patriť podpore budúcich tanečných interpretov a choreografov na koncertoch Večer tanečného umenia VŠMU a Baletu SND a predstavení žiakov Tanečného konzervatória Evy Jaczovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies