Lukašenko povedal, kto pomohol odhaliť osoby zapojené do pokusu o štátny prevrat

NETKY.SK • 7 Máj 2021, 17:47 • 2 min
Lukašenko povedal, kto pomohol odhaliť osoby zapojené do pokusu o štátny prevrat

MINSK - Špeciálne zložky Bieloruska identifikovali osoby zapojené do prípravy štátneho prevratu, a to aj vďaka pomoci bežných občanov, uviedol v piatok prezident republiky Alexander Lukašenko.

slovakia

left justify in out

"Nejde o dva alebo tri kusy TNT. Bola to silná výbušnina - plastid, elastit, ktorý bol pripravený v úkrytoch v Bielorusku. Toto je strašná zbraň. Vďaka obyčajným ľuďom sme to pomaly začali odhaľovať", cituje Lukašenkove slová prezidentská tlačová služba.

 

img

 

To isté, podľa hlavy štátu bolo tiež v prípade, keď v regióne Gomeľu hľadali pivnicu, kde sprisahanci plánovali ukryť jeho synov. "Ľudia nás upozorňovali, naši ľudia sú skvelí. A hovoria, že je ich malo, ale nie – je nás veľa! Drvivá väčšina jednoducho mlčala, nie sú zvyknutí kričať – robili si svoju prácu. Nech pokračujú v tom. Ak bude treba – zavoláme ich, tak to vždy bolo", povedal prezident.

 

Podľa tlačovej služby, Lukašenko spojil útoky oponentov a zahraničný tlak na neho vrátane obvinení z trestných činov proti ľudskosti aj s pokusmi o zvrátenie situácie a prípravu pôdy "na niečo vážnejšie". Pripomenul udalosti z minulých rokov v mnohých krajinách vrátane Srbska, Líbye, Iraku a osud ich vodcov. "Zabili ich. Ale najskôr si pripravili verejnú mienku. Tak aj u nás začali pripravovať", povedal prezident.

 

img

 

"Nepodarí sa im to. Tiež má chceli na začiatku zastrašiť ale nie som ten typ človeka. Je to zbytočné", dodal Lukašenko.

 

Prezident Bieloruska 17. apríla oznámil zatknutie skupiny ľudí, ktorí pripravovali atentát na neho a jeho deti. Podľa prezidenta sú do toho zapojené americké špeciálne služby. Podľa KGB sa okrem fyzickej likvidácii Lukašenka plánovalo zorganizovať ozbrojené povstanie s cieľom zmocniť sa moci násilnými prostriedkami. Medzi zadržanými bol aj právnik s americkým a bieloruským občianstvom Jurij Zenkovič, ktorý, ako uviedol Lukašenko 24. apríla, už dávno pracoval pre americké špeciálne služby.

 

img

 

V prípade prípravy štátneho prevratu je obvinených deväť osôb, štyria z nich sú zadržiavaní v ústave predbežného zadržania v Bielorusku, ďalších päť osôb je v Spojených štátoch, Litve a na Ukrajine. V neprítomnosti bolo na nich uplatnené preventívne opatrenie vo forme väzby. Minsk iniciuje vydanie zo zahraničia piatich obžalovaných v trestnej veci, s cieľom postaviť ich pred trestnú zodpovednosť.

 

Zdroj:    https://ria.ru/20210507/lukashenko-1731407208.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies