Neľudské zaobchádzanie vo väzení spôsobilo Saakašvilimu zhoršenie zdravotného stavu

NETKY.SK • 19 December 2021, 11:37 • 2 min
Neľudské zaobchádzanie vo väzení spôsobilo Saakašvilimu zhoršenie zdravotného stavu

TBILISI - Zdravie uväzneného vodcu gruzínskej opozície a exprezidenta Michaila Saakašviliho bolo v dôsledku zlého zaobchádzania vo väzbe vážne poškodené, uviedlo v sobotu nezávislé lekárske konzílium.

slovakia

left justify in out

Saakašvili odmietal jedlo 50 dní na protest proti svojmu uväzneniu pre kauzu, v ktorej je v Gruzínsku stíhaný a ktorú on sám považuje za politicky motivovanú.

 

img

 

Tento 53-ročný prozápadný reformátor odvolal svoju hladovku po tom, čo ho v kritickom stave previezli z väzenia do vojenskej nemocnice v meste Gori na východe Gruzínska.

Lekári, ktorí ho vyšetrovali, konštatovali, že "v dôsledku mučenia, zlého zaobchádzania, nedostatočnej lekárskej starostlivosti a dlhotrvajúcej hladovky" sa uňho rozvinulo mnoho neurologických problémov. Lekári vo svojom vyhlásení uviedli, že mu okrem iného diagnostikovali potenciálne život ohrozujúce ochorenie mozgu - Wernickeho encefalopatiu - a posttraumatickú stresovú poruchu (PTSD).

 

Členka nezávislého konzília, psychiatrička Mariam Jiškarianiová, pre agentúru AFP povedala, že Saakašvili dostal "nesprávne predpísané antipsychotické lieky, ktoré nepotreboval a ktoré by mohli ešte viac poškodiť jeho zdravie". "Dalo by sa to interpretovať ako farmakologické mučenie," spresnila.

 

Začiatkom novembra Saakašvili povedal, že bol vystavený psychickému mučeniu, ktoré zahŕňalo vyhrážky smrťou, odopieranie spánku a fyzické násilie. „Bol som mučený, zaobchádzali so mnou neľudsky, bili ma a ponižovali," povedal.

 

img

 

Gruzínska štátna inšpekčná služba minulý týždeň vo vyhlásení uviedla, že "začala vyšetrovanie údajného neľudského zaobchádzania" so Saakašvilim. Exprezidenta zadržali 1. októbra po jeho návrate do Gruzínska, kde sa proti nemu vedie viacero trestných konaní.

 

Saakašviliho už vo vlasti v neprítomnosti odsúdili za vraždu bankára Sandra Girgvlianiho a zbitie poslanca Valerija Gelašviliho. Kým v prvom prípade bol Saakašvili odsúdený na tri roky väzenia, v druhej kauze dostal šesť rokov väzenia.

 

Okrem toho figuruje aj v kauzách, ako je rozohnanie opozičného mítingu zo 7. novembra 2007, pogrom v spoločnosti Imedi TV a sprenevera financií zo štátneho rozpočtu, ktorými sa zaoberajú gruzínske súdy.

 

Prečítajte si: Saakašviliho prevezú do vojenskej nemocnice. Ukončí hladovku!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies