Lukašenko: Bielorusko je pripravené zlepšiť vzťahy s EÚ

NETKY.SK • 16 December 2013, 17:05 • 2 min
Lukašenko: Bielorusko je pripravené zlepšiť vzťahy s EÚ

MINSK - Bielorusko je pripravené zlepšiť svoje napäté vzťahy s Európskou úniou. Vyhlásil to dnes bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

slovakia

left justify in out

"Bielorusko je pripravené prijať všetky opatrenia na normalizáciu vzťahov s EÚ," povedal Lukašenko v Minsku na stretnutí s európskymi veľvyslancami. "Teraz je na rade EÚ," citovala bieloruského prezidenta agentúra RIA Novosti. "Chcel by som ešte raz zdôrazniť, že Bielorusko má veľký záujem o stabilizáciu vzťahov s EÚ. Neexistuje žiadny spôsob, ako by sme si mohli navzájom uniknúť. Budeme musieť spolu žiť ako dobrí susedia," povedal Lukašenko.

Západ obviňuje Bielorusko pod vedením dlhoročného prezidenta Lukašenka z prenasledovania politickej opozície a upierania základných práv a slobôd svojim občanom, najmä slobody prejavu. Lukašenko tvrdí, že obvinenia sú neopodstatnené a že vyvíjanie tlaku na Minsk z tohto dôvodu je zbytočné. Bielorusko sa stalo terčom sankcií EÚ od roku 1996, dva roky po tom, ako sa Lukašenko stal prezidentom. Sankcie boli následne pozastavené v rokoch 1999 a 2008.

Vzťahy Bieloruska a EÚ sa zhoršili vo februári 2012, keď EÚ rozšírila sankcie voči bývalej sovietskej republike za porušovanie ľudských práv. V reakcii na to Minsk vyhostil poľského veľvyslanca a veľvyslanca EÚ. Na protest proti rozhodnutiu dočasne z krajiny stiahli všetkých ostatných veľvyslancov členských štátov únie. Vzťahy poškodil aj incident z júla 2012, pri ktorom malé lietadlo švédskej mimovládnej organizácie zhodilo na územie Bieloruska stovky medvedíkov s prodemokratickými sloganmi, apelujúcimi na politické zmeny v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies