Lufthansa zrušila pre štrajk pilotov 1000 letov

NETKY.SK • 9 September 2015, 07:28 • 2 min
Lufthansa zrušila pre štrajk pilotov 1000 letov

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecký vlajkový letecký dopravca Lufthansa dnes ohlásil zrušenie takmer dvoch tretín letov naplánovaných na stredu pre pokračujúci štrajk pilotov proti obmedzovaniu svojich výhod. Agentúra DPA informuje, že výpadok by mal postihnúť približne 1000 z 1520 pravidelných letov, čo predstavuje 140.000 z 180.000 predaných leteniek.

slovakia

left justify in out

Piloti koncernu Lufthansa prestali pracovať už dnes, pričom z ich strany ide o 13. štrajk v tomto spore so zamestnávateľom. Počas prvého dňa štrajku sa zamerali na diaľkové lety, z ktorých Lufthansa musela zrušiť menej ako polovicu, od polnoci na stredu však svoju akciu rozšíria na stredne dlhé a krátke lety.


Podľa zverejneného vyhlásenia Lufthansy nie je štrajkom ovplyvnená prevádzka dcérskych spoločností Germanwings, Air Dolomiti, Swiss či Austrian Airlines. Hovorca odborového zväzu pilotov Vereinigung Cockpit (VC) Markus Wahl pred novinármi na letisku vo Frankfurte nad Mohanom nevylúčil, že podobné akcie sa budú konať odteraz každý týždeň až do odvolania. Lufthansa oznámila, že postup svojich pilotov nechá preskúmať súdom a od VC bude požadovať odškodné vo výške 60 miliónov eur za prvý štrajk z apríla 2014, ktorý bol podľa nej nelegálny. V zverejnenom vyhlásení sa ospravedlňuje cestujúcim za spôsobené nepríjemnosti.


Súčasný štrajk, ktorý sa začal dnes o 8.00 h SELČ, má trvať dva dni, odborári však nevylúčili jeho predĺženie či opakovanie v priebehu tohto alebo nasledujúcich týždňov.


Len tento rok prišla Lufthansa v dôsledku štrajkov o približne 100 miliónov eur. Nemecký národný letecký dopravca sa snaží znižovať prevádzkové náklady, aby mohol efektívne konkurovať európskym nízkonákladovým aerolíniám. Mnohí piloti s tým nesúhlasia, pretože sa obávajú straty pracovných miest. Najnovší štrajk vyhlásili po tom, ako stroskotali rozhovory medzi vedením Lufthansy a odborovým zväzom pilotov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies