Ľudovít Winter vybudoval Piešťany na kúpeľné mesto

NETKY.SK • 14 September 2013, 11:24 • 2 min
Ľudovít Winter vybudoval Piešťany na kúpeľné mesto

PIEŠŤANY/BRATISLAVA - Ľudovít Winter bol človek nezlomného ducha. Napriek nepriazni osudu šiel za svojou víziou, ktorou bola premena pôvodne malej dediny Piešťany na brehu rieky Váh na kúpeľné centrum. V nedeľu 15. septembra uplynie 45 rokov od jeho úmrtia.

slovakia

left justify in out

Svoj sen naplnil napriek tomu, že jeho snaženia preťala svetová vojna, protižidovské opatrenia, znárodnenie a že na sklonku života mal komunistickým režimom vstup na kúpeľný ostrov zakázaný a dožil svoj život v chudobe. Ľudovít (Lajos) Winter, ktorý sa narodil 1. novembra 1870 v mestečku Šahy, bol slovenský podnikateľ židovsko-maďarského pôvodu, nájomca a budovateľ piešťanských kúpeľov a tvorca ich svetového mena. Výrazne sa zaslúžil o premenu obce Piešťany na mesto.

 

Od rodiny grófa Erdödyho ešte jeho otec Alexander Winter kúpele dlhodobo prenajal a povolal Ľudovíta z Viedne, kde študoval na technike. Postavil ho do vedenia kúpeľov, keď mal iba dvadsať rokov. Ľudovít postupne vybudoval budovy pre hostí, kúpeľné priestory, ale i most cez rieku Váh a zaslúžil sa aj o rozvoj celých Piešťan. Získal peniaze na výstavbu ciest a chodníkov, dal postaviť mlyn a podporoval takmer všetko spoločenské dianie v meste.

Po vzniku ČSR v roku 1918 sa Ľudovít Winter, vychovaný v maďarskom duchu prihlásil k novej republike, lebo sa mu pozdával demokratický systém, ktorý prial podnikaniu a on bol podnikateľom od kosti. Winterovci boli pôvodom židia a hrdo sa hlásili k maďarskosti. Práve oni vytvorili jeden z najpozitívnejších prípadov podnikania na Slovensku v 20. storočí. Patrila k nemu aj charita, veľkolepé verejné projekty, podpora kultúry, založenie múzea, športovísk, alejí, parkov. Keď sa rodine začalo dariť, musela niekoľkokrát bojovať o kúpele, aby ich majiteľ Erdödy nepredal iným.

Počas 2. svetovej vojny skončil Ľudovít Winter ako žid v zbernom tábore. Po vojne sa v máji 1945 vrátil do Piešťan a hoci bol v pokročilom veku, pred osemdesiatkou, začínal energicky podnikať vo viacerých smeroch. Obnovil a viedol hotel Zelený dvor, hodlal dobudovať hrádzu. Aj vo vysokom veku osvedčil svoj podnikateľský talent. Všimol si, že na trhu chýba detská výživa, a tak vytvoril so spolupracovníkmi niekoľko druhov detskej výživy. Vymysleli aj dodnes známy BB puding.

Nakoniec mu nebolo umožnené sa ďalej podieľať na rozvoji kúpeľov. Socialistický režim ho obral o všetok majetok. "Môj voľakedajší elán a odvaha ma opustili. Kde neplatí zákon, tam ja nemám miesta", napísal trpko vo svojich pamätiach človek, ktorého celý život bol spojený s piešťanskými kúpeľmi.

Zomrel napokon v hmotnej núdzi 15. septembra 1968 vo veku 98 rokov. Dnes je po ňom pomenovaná hlavná ulica mesta a Piešťanci si dodnes na neho s úctou spomínajú a vážia si ho. Režisér Dušan Trančík v roku 2008 nakrútil dokumentárny film s názvom Optimista o živote zakladateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies