Dievčatko dostalo novú šancu na život. Americkí vojaci ho pretiahli cez ostnatý plot!

NETKY.SK • 21 Október 2021, 09:08 • 2 min
Dievčatko dostalo novú šancu na život. Americkí vojaci ho pretiahli cez ostnatý plot!

ARIZONA - Fotografia zachytávajúca amerického vojaka, ktorý zachraňuje iba niekoľko hodinového novorodenca, obletela svet.

slovakia

left justify in out

Cez ostnatý drôt sa snaží dostať dievčatko do bezpečia uzavretého priestoru na letisku v Kábule v čase, kedy hnutie Taliban obsadilo afgansku metropolu. Záber sa zároveň stal symbolom Afganistanu po prevzatí moci hnutím Taliban. 

 

V auguste, keď padla vladá, zavládol v celej krajine chaos. Ľudia v snahe zachrániť si vlastný život, začali masívne odchádzať z krajiny. Desiatky tisíc ľudí doslova obsadili a zaplnili kábulské letisko, ktoré stále kontrolovali spojenecké sily.

 

img

 

Ako napísal nemecký denník Bild, v rovnakom čase porodila dievčatko aj mladá Sadia. Jej manžel Hameed bol na kábulskom letisku, kde sa situácia začala zhoršovať z hodiny na hodinu. „Zavolal mi a povedal, vezmi dieťa a okamžite príď na letisko,“ opísala Sadia momenty krátko po narodení dcéry. 

 

Keď dorazila na letisko, dostala sa do davu ľudí, ktorí sa tiež snažili dostať preč z krajiny. Sadia však zistila, že Hameed sa nachádza v bezpečnej zóne letiska, za ostnatým plotom.

 

Pôrod, teplo a davy ľudí Sadie nerobilo dobre a hrozilo, že omdlie. Na druhej strane zbadala svojho manžela, ktorý sa snažil amerických vojakov presvedčiť, aby dieťa pretiahli cez plot. „Povedal mi, že ho môže zraniť či už plot, ktorý je ostrý ako britva, alebo mu zlomí ruku, keď ho bude ťahať z davu. Išiel som do toho rizika. Radšej zranené ako mŕtve dieťa,“ popísal Hameed pre Bild. 

 

 

Po záchrane dieťa prevzali zdravotníci. Sadia musela v dave krátko po pôrode vydržať ďalších 15 hodín, kým sa jej podarilo dostať do rovnakej zóny, ako bol jej manžel. „Spočiatku som netušila, čo sa stalo s dieťaťom“ priblížila. Po niekoľkých hodinách však začula hlas svojho manžela, ktorý ju upokojoval, že Liyu má a nech si nerobí starosti.

 

„Zostaň silná, dostanem ťa sem,“ pretlmočila Sadia slová svojho muža. Po dlhých hodinách strachu a neistoty sa nakoniec mladej žene podarilo dostať na letisko a hneď na druhý deň odletela celá rodina z Afganistanu. „Stále to mám pred sebou. Ako keby sa mi pred očami prehrával spomalený film. Bolo to pre mňa strašné,“ popísal Hameed. 

 

Momentálne žijú v Arizone, kde si vybavujú všetky povolenia na pobyt. Hammed pracuje vo vojenskom centre pre utečencov. Keď sa im podarí našetriť nejaké peniaze, plánujú si zaobstarať vlastné bývanie.

 

Sadia sa učí po anglicky a rada by pracovala v škole. Ako uviedla v rozhovore, veľmi si praje stretnúť vojaka, ktorý jej zachránil dieťa a osobne mu poďakovať. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies