Lotyšsko sa od 1. januára stane osemnástym členom eurozóny

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 14:22 • 2 min
Lotyšsko sa od 1. januára stane osemnástym členom eurozóny

BRUSEL - Ministri hospodárstva a financií Európskej únie odobrili v utorok vstup Lotyšska do eurozóny. Krajina sa tak stane od 1. januára 2014 osemnástym členom Európskej menovej únie.

slovakia

left justify in out

O konečnom rozhodnutí informovalo súčasné litovské predsedníctvo EÚ. Európska komisia (EK) aj Európska centrálna banka (ECB) ešte v júni skonštatovali, že krajina splnila všetky podmienky na to, aby začiatkom budúceho roka vstúpila do spoločnej menovej únie. Podľa ECB je však potrebné, aby Lotyšsko aj po vstupe do menovej únie pokračovalo v rozpočtovej konsolidácii.

Pobaltská krajina, ktorá spolu s Rumunskom a Bulharskom patrí k najchudobnejším štátom v Európe, v rokoch 2008-2009 prešla vážnou krízou. V reakcii na prepad ekonomiky zaviedla jeden z najtvrdších úsporných programov v Európe. Riga chce národnú menu lats vymeniť za euro aj preto, aby sa priblížila Západu a znížila svoju previazanosť s Ruskom, s ktorým má komplikované vzťahy. 

Záujem o vstup však je obojstranný, keďže ide o signál investorom, že menová únia sa nerozpadá, ale rastie. Predpokladá sa, že v roku 2015 by do nej mala vstúpiť aj posledná z pobaltských republík, Litva. Estónsko euro používa od roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies