Londýnska City je presvedčená, že jej nehrozí únik veľkého množstva odborníkov

NETKY.SK • 27 Október 2018, 15:24 • 2 min
Londýnska City je presvedčená, že jej nehrozí únik veľkého množstva odborníkov

LONDÝN - Londýnska finančná štvrť City, ktorá je motorom ostrovnej ekonomiky, čelila úniku mozgov po tom, ako krajina v roku 2016 hlasovala za brexit. Ale jej poprední hráči sú najnovšie presvedčení o jednej veci: City zvíťazí.

slovakia

left justify in out

Christopher Hayward je jedným z takmer 500.000 zamestnancov londýnskej City, najväčšieho finančného centra Európy. Po ceste do práce míňa novopostavené mrakodrapy aj množstvo žeriavov, ktoré signalizujú pokračujúci stavebný rozmach v uliciach okolo majestátnej budovy Guildhall, administratívneho centra Londýna.

 

V storočnej Guildhall stále doznieva ozvena referenda o brexite v júni 2016, ktoré otriaslo firmami v Spojenom kráľovstve.

"Mali sme veľké obavy, že stratíme stovky tisíc pracovných miest," povedal Hayward, predseda mestského plánovacieho výboru. "To sa nestalo," dodal a teraz odhaduje, že City príde nanajvýš len o "niekoľko tisíc" miest.

 

To je len malý zlomok z 800.000 odborníkov, ktorí pracujú v bankách, finančných a poisťovacích spoločnostiach, a tiež v právnických a konzultačných firmách.

 

Britská metropola súťaží s New Yorkom o status najväčšieho svetového finančného centra a stále si udržuje náskok pred ázijskými centrami Hongkong, Singapur, Šanghaj a Tokio v rebríčku komerčného konzultačného think-tanku Z/Yen.

 

Podľa Haywarda si všetci myslia, že City v dôsledku brexitu ohrozujú Paríž, Frankfurt nad Mohanom a ďalšie európske mestá, ale tie nepredstavujú najväčšie výzvy pre Londýn. Tými sú veľké finančné a profesionálne centrá - ako sú New York alebo Singapur.

 

Európske trhy, ktoré sa dva roky snažia prilákať pracovníkov z Londýna, si uvedomujú túto výzvu. "Predstava, že sa londýnsky trh hromadne pohne na iný trh na kontinente, je nereálna," pripustila Marie Célie Guillaumeová, šéfka finančnej štvrte La Défense v Paríži.

 

Londýn si aj v období od leta 2017 do leta 2018 udržal vedúcu pozíciu pokiaľ ide o prilákanie medzinárodných investícií do nehnuteľností. Podľa štúdie Cushman & Wakefield pritiahol 25 miliárd USD (zhruba 22 miliárd eur), dvakrát toľko, ako ďalší v poradí Hongkong.

 

Čínski, indickí a japonskí investori zvýšili svoje investície v britskej metropole o takmer 50 %. "Veľa krajín z východu považuje Londýn za bezpečné útočisko. To vyvoláva dopyt medzi firmami, ktoré chcú sídliť v meste," povedal Hayward.

 

Okrem veľkého množstva medzinárodných talentov, kultúry a nočného života sú jednou zo silných stránok mesta britské regulačné a daňové systémy, ktoré sú "priateľsky" naklonené podnikaniu.

 

A po vystúpení z EÚ by sa Británia mohla stať ešte priateľskejšou k zahraničným investorom, aj keď hlavná opozičná Labouristická strana varovala, že by sa mohla zmeniť na daňový raj.

 

Niekoľko veľkých finančných firiem v Británii pred referendom podporilo brexit, keďže ho považujú za spôsob, ako uniknúť pohľadom z Bruselu.

 

Okrem výhod, ako sú skúsenosti a celosvetová dominantnosť angličtiny vo finančníctve, Londýn tiež dokázal, že je "odolný", keďže sa vždy zotavil, či už z prepadov trhov, požiarov, revolúcie alebo vojny.

 

"Londýnska City zažila veľa pádov a oživení, prekonala mnohé problémy, ale vždy sa prispôsobila," uzavrel optimisticky Hayward.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies