Loma Linda – kúsok Kalifornie, ponorený v slnku, optimizme a nezvyčajnej dlhovekosti

NETKY.SK • 15 August 2023, 11:23 • 2 min
Loma Linda – kúsok Kalifornie, ponorený v slnku, optimizme a nezvyčajnej dlhovekosti

Medzi oblasti na zemeguli, kde sa ľudia dožívajú v priemere netradične vysokého veku – tzv. blue zones – patrí aj slnečná časť v Kalifornii, Loma Linda.

slovakia

left justify in out

Veľkú časť obyvateľov Loma Lindy tvoria členovia Cirkvi adventistov siedmeho dňa, ktorá tu bola založená v roku 1840 a darí sa jej dodnes. V súčasnosti má komunita adventistov približne 9 000 členov a ľudia v tejto oblasti sa dožívajú priemerne o desať rokov viac ako je svetový priemer. Ako je to možné?

Samotní obyvatelia Loma Lindy považujú za recept svojej dlhovekosti samotnú vieru, ktorá ich drží pri živote. Veriaci sa držia princípov vďačnosti aj za drobné veci, ale aj striedmeho života. Nepijú alkohol, nefajčia, sú prevažne vegetariáni, dbajú na dostatok fyzického cvičenia a manuálnej práce.

Adventisti tvrdia, že ich zdravie vo veľkej miery upevňuje dodržiavanie sabatu – teda 24-hodinové zastavenie, čas určený na relax, oddych, Boha, rodinu, priateľov, kedy obnovujú svoje fyzické aj duševné sily.

Vďaka takémuto životnému štýlu a postojom majú obyvatelia Loma Lindy oveľa nižší tlak v porovaní so zvyškom USA, tiež je tu oveľa menej kardiovaskulárnych ochorení. Čo sa týka športu, sú zástancami mierneho, no pravidelného pohybu. Nemusíte byť maratóncami, najrýchlejšími bežcami, ani najväčším vzpieračmi, aby ste mohli robiť pre svoje telo niečo užitočné. Každodenná prechádzka, či mierne cvičenie stačia, aby Lomalindčanov obchádzali mnohé civilizačné choroby.

 Špecialitou jedálnička adventistov sú orechy, ktorú tu konzumujú aspoň 5-krát týždenne. O orechoch je známe, že priaznivo vplývajú na nervový aj cievny systém, udržujú v dobrej kondícii náš mentálny stav, mozog, pamäť. Tiež sa držia zásady, že večera má byť skorá a ľahká. Celkovo jedia mäso veľmi striedmo, príležitostne, uprednostňujú rastlinnú stravu, majú tiež dobrý zvyk piť 5-6 pohárov vody denne.

Tak, ako v ostatných „modrých zónach“, aj tu je jedným z osvedčených receptov dlhovekosti budovanie dobrých vzťahov, sociálnych sietí, obklopovanie sa blízkymi ľuďmi, ktorými môžu dôverovať, vzájomná pomoc, ale aj spoločné chvíle, strávené relaxom, zábavou, rozprávaním.

Nie je tiež nič zvláštne, že ako veriaci sa sústredia na dôležitosť dávania a pomoci druhým. Každý si tu hľadá príležitosť, ako sa zapojiť do nejakej dobrovoľníckej činnosti, myslí na to, čo zo svojho života, darov, dostatku môže poskytnúť druhým, komunite.

Mestečko, ležiace asi 90 km východne od Los Angeles si skrátka žije svojím vlastným tempom a štýlom. Nie je tu nič zvláštne, že 90-ročné ženy sa stretávajú trikrát týždenne v klube zdravia, manželský pár chodí oslavovať 50-te, alebo aj 60-te či 70-te výročie svadby výletmi na Aljašku, organizujú akcie s priateľmi, užívajú radosti života.

Musíte myslieť na dobré jedlo, pohyb, postoj k životu a vieru. Odpovedajú stručne Lomalindčania, keď sa ich pýtajú na tajomstvo ich dobrého a dlhého života. Nad mestečkom sa vznáša opar nezničiteľného optimizmu a spokojnosti, držia sa tu zásady: „Nedovoľ, aby to, čo nemôžeš urobiť zasahovalo do toho, čo môžeš urobiť.“

Loma Linda, mesto známe aj ako Beautiful Hill – Krásny kopec – k tomu všetkému svojim obyvateľom ponúka ešte jednu ingredienciu dlhovekosti – dostatok slnečného svitu. Sú hrdí na to, že v mestečku nenájdete typické značky s čerstvým občerstvením aj na tunajší Senior Wellness Program, ponúkajúci možnosť pohybu a cvičenia ľuďom bežne aj v 90-tke.

Prísne tu dbajú tiež na to, že sa nenechajú zožrať každodenným zhonom. Vedia, že nič nie je dôležitejšie a horúcejšie, ako ich pokoj, stabilita, vzťahy a viera k Bohu (adventistov je v meste viac ako tretina). Je takmer nemožné upadnúť do izolácie a depresie, majú tu skvele vybudovanú sieť sociálnych a priateľských vzťahov, zaujímajú sa o seba, funguje tu každý pre každého. „Ak pomáhate druhým, pomáhate tým sebe,“ opakujú si svoj vzorec šťastia a zdravia spokojní starci v slnečnom kúte Kalifornie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies