Loď, ktorá zablokovala Suezský prieplav, bola skonfiškovaná úradmi v Egypte

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 18:29 • 2 min
Loď, ktorá zablokovala Suezský prieplav, bola skonfiškovaná úradmi v Egypte

Egyptské úrady oficiálne skonfiškovali nákladnú loď, ktorá pred niekoľkými dňami zablokovala Suezský kanál. Sporia sa totiž s jej vlastníkom o finančné odškodenie.

slovakia

left justify in out

Ako informuje šéf úradu pre správu Suezského prieplavu Usáma Rabií, lodi Ever Given nedovolia vyplávať z krajiny, a to až do vtedy, kým sa s japonským majiteľom plavidla, spoločnosťou Shoei Kisen Kaisha, nedohodnú na výške odškodného.

„Loď je oficiálne zadržaná. Nechcú nič zaplatiť,“ povedal v pondelok večer pre štátnu televíziu v Egypte, kde tiež uviedol, že v utorok by mal jeho úrad dokončiť vyšetrovanie incidentu.

 

Egypt pre zablokovanie Suezského prieplavu očakáva miliardové odškodné​

Rabií neuviedol, akú sumu požadujú. Nemenovaný predstaviteľ súdnictva informoval, že si úrad žiadal prinajmenšom 900 miliónov dolárov. Túto sumu spomínal aj štátny denník Ahram. Suma zahŕňa náklady na záchrannú operáciu, financie za zastavenú dopravu v prieplave a tiež straty na poplatkoch za prechod kanálom počas týždňa, keď ho blokovala Ever Given.


Štyristo metrov dlhá loď s váhou 200-tisíc ton sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Uvoľniť sa ju podarilo 29. marca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies