Literárny fond ocenil kvalitnú žurnalistiku

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 12:29 • 2 min
Literárny fond ocenil kvalitnú žurnalistiku

BRATISLAVA – Kvalitnú žurnalistiku ocenil výročnými a mimoriadnymi cenami, a tiež prémiami, Literárny fond. Slávnostné vyhlásenie laureátov za publicistiku, spravodajstvo a novinársku fotografiu za rok 2017 sa dnes konalo v Zichyho paláci v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu zároveň udelil Cenu Romana Kaliského za významný prínos slovenskej žurnalistike a za dlhoročnú novinársku tvorbu na vysokej profesionálnej úrovni v duchu pravidiel Etického kódexu novinára. Jej čerstvým nositeľom sa stal dlhoročný rozhlasový redaktor a moderátor Michal Tvarožek (19. decembra 1942, Bratislava). Tvarožek sa stal už tretím nositeľom Ceny Romana Kaliského po filmovom kritikovi, publicistovi a prekladateľovi Pavlovi Brankovi (27. apríl 1921, Terst, Taliansko) a športovom publicistovi Jozefovi Kšiňanovi (3. január 1927, Bratislava).

Michal Tvarožek síce absolvoval Právnickú fakultu UK, ale ako sám vraví, veľa právu neublížil, lebo po deviatich mesiacoch práce sa prihlásil na konkurz do rozhlasu a obstál. Pred 50 rokmi - 1. mája 1968, nastúpil najprv do ekonomickej redakcie a neskôr do redakcie vedy a techniky. Po novembri 1989 spoluzakladal novú spravodajskú reláciu Rádiožurnál. Pracoval ako moderátor, parlamentný spravodajca, robil živé prenosy z významných udalostí, rozhovory. Autorsky pripravoval a moderoval aj Dobré ráno, Kontakty, Nočnú pyramídu a vlastnú polhodinovú reláciu Vec verejná. Pre vážne zdravotné problémy v apríli 2016 z rozhlasu, po 48 rokoch práce, odišiel. Koncom minulého roka sa však do rozhlasového éteru vrátil.

Literárny fond udelil Výročné ceny za novinársku tvorbu za rok 2017 v kategóriách publicistika, spravodajstvo a novinárska fotografia. V kategórii publicistika vyhral za tlač Adam Valček s reportážou Ľutujem, že som vám zabil brata (denník SME). Za rozhlasovú publicistiku uspela Ivica Ruttkayová z Rádia Devín, Slovenský rozhlas (SRo) – RTVS za príspevky: Ondrej Čanecký - záchranca Vrbu a Wetzlera a Básnik Tomáš Petřivý pre reláciu Stratení v čase a za príspevok Korupcia - stará ako ľudstvo samo? pre reláciu Rubikon. Z prihlásených televíznych publicistických diel odborná porota za najlepšiu označila reportáž Šmejdi - výživové doplnky z relácie Reflex TV Markíza od Miroslavy Ondrejčíkovej.

V kategórii spravodajstvo získal Výročnú cenu Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2017 za rozhlas Martin Kalužák z Rádia Slovensko (SRo, RTVS), a to za príspevky pre reláciu Dobrý deň, Slovensko: Zánik demokracie? - Podobnosť medzi vývojom v 30-tych rokoch minulého storočia a súčasnosťou, Politický jazyk Nežnej revolúcie a za príspevok z objektu Cudzineckej polície v Bratislave. Za televízne spravodajstvo sa nositeľom ceny stal Marek Vnenčák z TV Markíza za príspevky Dve bytovky, dva svety a Privalili ich stromy. Za spravodajstvo v tlači a internetových médiách výročné ceny neudelili. Cenu nezískali ani spravodajské agentúry. Laureátom Výročnej ceny sa v kategórii novinárska fotografia stal fotograf denníka SME Jozef Jakubčo za sériu fotografií Sagan - miláčik publika.

Fond vyhlásil aj víťazov Mimoriadnych cien za rok 2017. V kategórii publicistika sa jej nositeľom za tlač stal Jakub Vilo a redakčný kolektív denníka SME za projekt SME 25 rokov Slovenska. Za rozhlasovú publicistiku uspela Jana Pataráková z Rádia Regina Východ (RTVS Košice) s príspevkom Vianoce s Majstrom Pavlom. Za televíziu vyhrala s reportážami Pridrahá láska, 1., 2., 3. časť pre reláciu Reflex Televízie Markíza Lenka Stanková. V kategórii spravodajstvo vyhrala mimoriadnu cenu za rozhlas Ivana Ratkovská za príspevky: Podtatranský Kežmarok - Slobodné kráľovské mesto alebo bašta extrémizmu? a EXIT - cesta zo začarovaného kruhu extrémizmu pre Rádio Slovensko (SRo, RTVS). V televíznom spravodajstve vyhlásili za laureátku mimoriadnej ceny Alenu Dudlákovú za príspevky Študenti a Bezdomovec pre Správy RTVS.

Literárny fond ďalej vyhlásil nositeľov prémií za novinársku tvorbu za rok 2017. Spolu ich získalo 26 novinárov, medzi nimi dvaja fotoreportéri. Nositeľmi prémií sa v kategórii publicistika za tlač stali: Andrej Barát (denníka Pravda), Vladimír Kampf (týždenník Život), Peter Kubínyi (týždenník Plus 7 dní), Renáta Némethová (Východoslovenský denník Korzár) a Dagmar Teliščáková (denník Pravda). Za internetové médiá prémiu udelili Michaele Štalmachovej (SME.sk). S rozhlasovou publicistikou bodoval Slovenský rozhlas – RTVS, a to publicisti z Rádií Regina a Slovensko - Martina Bačová (Rádio Regina Východ, RTVS Košice), Michal Herceg (Rádio Regina, RTVS), Sylvia Hoffmannová (Rádio Regina Stred, RTVS Banská Bystrica), Katarína Kovačechová (Rádio Regina, RTVS štúdio Banská Bystrica), Pavla Lényiová (Rádio Slovensko, RTVS), Hana Michalčíková (Rádio Regina, RTVS), Egon Tomajko (Rádio Regina Stred, RTVS Banská Bystrica) a Eva Vasilová (Rádio Slovensko, RTVS). Aj v televíznej publicistike sa darilo RTVS a prémiu získal Ivan Brada (Reportéri, Jednotka RTVS) a Gabriela Pirošková (Občan za dverami, Jednotka RTVS). Prémiu získala aj Lenka Perželová (Reflex, TV Markíza).

Prémiu v kategórii spravodajstvo za tlač udelili Michalovi Frankovi (MY Prešovské noviny) a za internetové médiá Kataríne Čižmárikovej (www.sav.sk). Za rozhlasové spravodajstvo získali prémie spravodajcovia verejnoprávneho rozhlasu RTVS - Miriam Dobrotová (Rádio Regina), Tomáš Gerši (Rádio Slovensko) a Daša Omastová (Rádio Slovensko). Prémiu za televízne spravodajstvo získala Zuzana Javorová z TV Markíza a Nikola Kaňuková z Mestskej TV Trnava. V kategórii novinárska fotografia získali prémie Tomáš Benedikovič za sériu fotografií Marián Varga naposledy pre Denník N a Michal Svitok za Štrajk VW pre fotoservis Tlačovej agentúry SR.

Ceny s cieľom oceniť pozoruhodné tvorivé výkony v oblasti tlače a elektronických médií a podporiť kvalitnú žurnalistiku organizuje výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu. Viac podrobností o Výročných cenách Literárneho fondu za novinársku tvorbu a o Cene Romana Kaliského možno nájsť na webstránke fondu https://litfond.sk, v časti Ceny a súťaže.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies