NASA vydala varovanie, že v roku 2022 by do Zeme mohol naraziť asteroid

NETKY.SK • 20 November 2019, 18:33 • 2 min
NASA vydala varovanie, že v roku 2022 by do Zeme mohol naraziť asteroid

NASA pozorne sleduje akýkoľvek pohyb vo vesmíre. Vďaka tomu vieme, ako ďaleko sa od nás rôzne telesá, napríklad asteroidy, nachádzajú, či aká je ich približná trajektória.

slovakia

left justify in out

Aj keď zatiaľ neexistuje účinný spôsob, ako sa pred dopadom asteroidu brániť, odborníci môžu ľudí na túto možnosť upozorniť už niekoľko rokov vopred.

 

Na obežnú dráhu sa dostal asteroid JF1

 

Ako informuje portál Unilad, 6. mája 2022 by mali obyvatelia Zeme zbystriť pozornosť. Existuje totiž malá šanca, že práve v ten deň narazí do Zeme ničivý asteroid. Mnohí z vás si možno pomysleli, že toto tu už predsa bolo, vedci už pred asteroidmi varovali a nič sa nestalo. Je však lepšie byť pripravený, než sa nechať prekvapiť.

 

Aj keď je šanca, že nás asteroid s pomenovaním JF1 trafí minimálne, predsa len tam nejaká je a pokiaľ ide o vesmírne telesá, nemôžeme minimálne šance zanedbávať. NASA spozorovala asteroid prvýkrát ešte v roku 2009 a od tej doby ho pozorne sleduje systém známy ako Sentry. Asteroid bol klasifikovaný ako objekt nachádzajúci sa blízko Zeme, pretože sa nachádza na obežnej dráhe Slnka. To znamená, že pre Zem môže predstavovať hrozbu.

 

Asteroidy a kométy sa zvyčajne držia v bezpečnej vzdialenosti, niekedy sa však k Zemi a Slnku ocitnú o niečo bližšie.

 

Ak sa vesmírny objekt nachádza vo vzdialenosti 1,3 astronomickej jednotky od Slnka, je považovaný za objekt nachádzajúci sa blízko Zeme. Astronomická jednotka (AU) označuje priemernú vzdialenosť medzi Slnkom a Zemou, pričom jedna astronomická jednotka znamená vzdialenosť približne 149 597 870 700 metrov.

 

 

Aká je šanca, že nás zasiahne?

 

Môže sa zdať, že asteroid je od nás poriadne vzdialený a máte pravdu. Vedci sa totiž viac obávajú jeho rozmerov. Odhaduje sa, že priemer JF1 dosahuje až 130 metrov, asteroid by teda veľkosťou mohol presiahnuť aj Veľkú Chufewovmu pyramídu v egyptskej Gíze. 

 

NASA dodáva, že každý vesmírny objekt, ktorý meria viac ako 140 metrov v priemere, by mohol pri dopade zničiť celý kontinent. Našťastie, väčšie objekty kozmická agentúra spozoruje skôr, než menšie a je jednoduchšie sledovať ich trajektóriu. Navyše systém Sentry sleduje každý vesmírny objekt, ktorý sa k Zemi priblíži a predpovedá pravdepodobnosť dopadu na najbližších 100 rokov.

 

Aj keď teda NASA vydala varovanie, pravdepodobnosť, že nás asteroid JF1 zasiahne, je v skutočnosti veľmi malá, a to len 0,026%.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona