List Lewisa Carrolla vydražili za takmer 12-tisíc libier

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 10:39 • 2 min
List Lewisa Carrolla vydražili za takmer 12-tisíc libier

LONDÝN - Rukou písaný list zosnulého anglického spisovateľa Lewisa Carrolla vydražili v londýnskom aukčnom dome Bonhams za 11 825 libier (v prepočte približne 14 170 eur). Cenu pritom odhadovali na tritisíc až štyritisíc libier.

slovakia

left justify in out

V liste z roku 1891, ktorý adresoval priateľke Anne Symonds, sa spisovateľ sťažoval na odvrátenú stránku slávy. Napísal, že "nenávidí, ako naňho ľudia ukazujú a zízajú ako na celebritu". "Nie sme všetci rovnakí. Každý má rád niečo iné. Naozaj to tak nenávidím, že si niekedy takmer želám, aby som nikdy nenapísal žiadnu knihu," vyjadril sa autor, ktorý sa podpísal vlastným menom, a teda Charles Dodgson. 

 

Počas aukcie vydražili za 5 250 libier (v prepočte približne 6 290 eur) aj fotografiu znázorňujúcu dievča na pobreží a tiež portrét trojročného dievčatka na pohovke, ktorého cena sa vyšplhala na 2 750 libier (v prepočte približne 3 295 eur). Autorom oboch fotiek je Carroll. 

 

Anglický spisovateľ, matematik, logik, anglikánsky duchovný a fotograf Lewis Carroll, vlastným menom Charles Lutwidge Dodgson, sa narodil 27. januára 1832 v Daresbury. Je autorom slávnych príbehov o Alici, ktorá sa ocitne v krajine zázrakov. Písal tiež nonsensovú poéziu a odborné príručky. Zomrel 14. januára 1898 v meste Guildford. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies