Liptovská nedeľa predstaví v Múzeu slovenskej dediny obyčaje a folklór

NETKY.SK • 10 August 2017, 07:00 • 2 min
Liptovská nedeľa predstaví v Múzeu slovenskej dediny obyčaje a folklór

MARTIN - Liptovské obyčaje, folklór, tradičnú kultúru a ľudovú umeleckú výrobu predstaví v nedeľu 13. augusta od 10. do 16. hodiny v Múzeu slovenskej dediny v Martine podujatie Liptovská nedeľa. TASR o tom informovala etnologička Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Elena Bercíková-Zahradníková.

slovakia

left justify in out

V programe sa podľa nej predstaví hudobno-spevácke zoskupenie Lúčanskí hudci z obce Lúčky, ktorí spolu s hosťami z detského folklórneho súboru Liptáčik z Ružomberka predstavia hudobný a spevácky repertoár mnohých uchovávaných pôvodných piesní dolného Liptova. "Folklórna skupina Likava sa predstaví s repertoárom spevov a tancov dolného Liptova s názvom Pri Muzike, Regrútsky tanec, Faktorský tanec, Likavská bursa a Pod borovinou. Vystúpenia si návštevníci budú môcť pozrieť v hodinových pásmach o 10.30, 12.30 a 14.30 h," uviedla Bercíková-Zahradníková.

 

Doplnila, že liptovskí ľudovo-umeleckí výrobcovia predvedú návštevníkom ukážky zdobenia píšťal a fujár, ukážky výroby liptovských opaskov a zápästkov z kože, ukážky tkania či šitia a vyšívania liptovských krojov. "Čipkárky z občianskeho združenia Pôvabnica Turca Martin predvedú ukážky zhotovenia liptovskej paličkovanej čipky. Ich tvorbu doplnia aj iné ľudovo-umelecké výrobky z Liptova a širokého okolia. Návštevníci si budú môcť počas programu vyskúšať šikovnosť v dobovej kolkárni a pripravené budú aj ďalšie rodinné hry," dodala etnologička SNM v Martine.

 

"V ponuke občerstvenia budú počas podujatia liptovské bryndzové halušky, liptovské droby či kapustnica. O 13.30 h sa budú konať evanjelické služby Božie v kostole z Rudna," uzavrela Bercíková-Zahradníková.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies