Liga za ľudské práva dostane na projekt o migrácii desaťtisíce eur, cudzincom umožní účasť na tvorbe verejných politík

NETKY.SK • 10 August 2015, 14:41 • 2 min
Liga za ľudské práva dostane na projekt o migrácii desaťtisíce eur, cudzincom umožní účasť na tvorbe verejných politík

BRATISLAVA - Organizácia Liga za ľudské práva dostane od ministerstva zahraničných vecí 20-tisíc eur na projekt s názvom Dajme im hlas, ktorý je zameraný na tému migrácie a utečencov.

slovakia

left justify in out

Zmluvu dnes zverejnil rezort v centrálnom registri zmlúv, uzavreli ju 1. augusta. Podporený projekt schválili v rámci výzvy na predkladanie žiadostí o dotácie na rok 2015 s názvom Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd LP/2015. Celkovo vychádza na projekt suma 21 052,63 eura, liga zvyšných 1 052,63 eura dofinancuje.


Projekt podľa jeho autorov predpokladá prepojenie migračnej praxe s teóriou, priamu prácu s cudzincami a ich komunitami ako aj odbornú výmenu informácií na medzinárodnej, národnej a samosprávnej úrovni medzi odborníkmi v oblasti migrácie a integrácie, ktorými sú zástupcovia štátnych orgánov, mimovládok a medzivládnych organizácií, experti, komunity cudzincov a odborníci z Českej republiky.

 

Projekt umožní tiež cieľovej skupine zapojiť sa do tvorby verejných politík. Hlavným cieľom je pokračovanie Integračného fóra a otvoreného dialógu o migrácii a integrácii cudzincov, ale aj národná a medzinárodná výmena skúseností, osvedčených postupov a informácií o nových trendoch v legislatíve a teórií.


Cieľovou skupinou sú zraniteľné skupiny z hľadiska diskriminácie pre národný či sociálny pôvod alebo iné postavenie, ako je napríklad cudzinec alebo maloletý migrant bez sprievodu. Projekt je tiež určený pre verejnosť, štátne a verejné inštitúcie, samosprávu a miestne inštitúcie, odborové organizácie, novinárov, médiá, právne profesie, mimovládne organizácie, deti a mládež.


"Ku koncu roka 2014 žilo na Slovensku 76 700 cudzincov, 47 544 z nich boli občania Európskej únie a 29 171 občania tretích krajín s oprávneným pobytom. Počet cudzincov na Slovensku každý rok rastie, v súčasnosti predstavujú 1,4 percenta celkovej populácie Slovenska. Od minulého roka vzrástol počet štátnych príslušníkov tretích krajín o tri tisícky. Keďže ide o skupinu, ktorej práva sú obmedzené osobitnými právnymi predpismi v takmer všetkých oblastiach ich života a ich pobyt podlieha pravidelnému prevereniu cudzineckou políciou, táto skupina obyvateľstva aj pre zachovanie svojich práv potrebuje vynaložiť oveľa väčšie úsilie a prekonávať jazykové a inštitucionálne bariéry integrácie," píše sa v prílohe zmluvy medzi rezortom diplomacie a Ligou za ľudské práva.

 

Všade na svete komunity cudzincov predstavujú podľa ligy prirodzené premostenie medzi novými obyvateľmi a väčšinovou spoločnosťou. Na Slovensku však dochádza prakticky iba k jednosmernému pôsobeniu vo vlastných radoch, keďže komunity cudzincov nemajú prakticky žiadnu možnosť podieľať sa na oficiálnych konzultačných procesoch vlády alebo samospráv, neprizývajú ich k tvorbe právnych noriem alebo verejných politík, ktoré sa ich týkajú, a nemajú tak žiadne možnosti tlmočiť hlas cudzincov.

 

Cieľom projektu Dajme im hlas je tak v tomto prípade dosiahnuť oveľa väčšiu a efektívnejšiu participáciu komunít cudzincov so zameraním aj na africkú, islamskú a vietnamskú komunitu, ktoré z hľadiska počtu či regionálneho záberu predstavujú najvýznamnejšie komunity cudzincov u nás.


Od roku 2008 do roku 2014 našli na Slovensku 864 maloletých cudzincov, ktorí sa tu ocitli bez sprievodu svojich rodičov alebo zákonných zástupcov. Tieto deti boli umiestnené v slovenských detských domovoch. Ide o osobitne zraniteľnú skupinu cudzincov, ktorí si pre svoj vek, absenciu dokladov a neprítomnosť rodičov či blízkych rodinných príslušníkov vyžadujú osobitnú starostlivosť, pomoc a podporu.


Projekt mimovládna organizácia realizuje v Bratislavskom, Trnavskom, Košickom a v Prešovskom kraji do 31. decembra. Dôvodom je to, že v týchto oblastiach je na Slovensku najvyššia koncentrácia cudzincov. Na západnom Slovensku má podľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ viac ako tretina celkového počtu štátnych príslušníkov tretích krajín oprávnený pobyt. Pomerne veľa cudzincov je tiež v Košickom kraji, pričom detský domov pre maloletých cudzincov je v Medzilaborciach.

 

"Vďaka online právnej poradni, zapojeniu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a komunít cudzincov bude však mať projekt celoslovenskú pôsobnosť," upozornil jeho autor. Medzi jeho hlavné aktivity patrí napríklad organizácia Integračného fóra či stretnutia neformálnej siete mimovládnych organizácií pracujúcich s cudzincami a zástupcov komunít cudzincov, ale aj právna pomoc a právna poradňa, online poradňa žiadateľa, projektový a finančný manažment, spracovanie projektových finančných a vecných správ, projektové porady, supervízia a hodnotenie aktivít projektu ako aj publicita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies