Lídrov čakajú vážne rozhovory o eurovale, spomína sa aj koniec vlády

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:03 • 2 min
Lídrov čakajú vážne rozhovory o eurovale, spomína sa aj koniec vlády

Lídrov čakajú vážne rozhovory o eurovale, spomína sa aj koniec vlády

slovakia

left justify in out

img

Vážne rozhovory o eurovale a postojoch jednotlivých strán k záchrannému mechanizmu čakajú štvoricu vládnych subjektov na pondelkovom (12. 9.) celodennom rokovaní v Častej - Papierničke, kde pozvali všetkých 79 koaličných zákonodarcov. Striktný nesúhlasný postoj SaS k tejto téme vyústil až do úvah o konci vládnej koalície či spojení hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde SR.
      Na zodpovednosť k tejto otázke vyzval koalíciu aj prezident SR Ivan Gašparovič. Na túto tému mal uplynulé týždne rozhovory s lídrami politických strán. Či je k tomu potrebné z jeho pozície zvolať okrúhly stôl, ukáže podľa neho čas. "Je to v prvom rade ich zodpovednosť a k tejto zodpovednosti ich týmto momentom aj vyzývam," uviedol pre TASR.
      Na otázku, či by sa hlasovanie o navýšení a posilnení kompetencií eurovalu malo spojiť s hlasovaním o dôvere kabinetu, prezident reagoval, že to záleží od postavenia a odvahy premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). V prípade nedostatku hlasov v NR SR Gašparovič pripustil aj rozpad vlády. "Je to predsa len v rozpore s koaličnou politikou, s jednotnosťou v koalícii a so spoločnými výstupmi v otázkach budúcnosti Slovenska. Ak má koalícia takéto rozporné názory, tak si myslím, že vláda je vo veľmi labilnej pozícii," poznamenal.
      O možnom konci vládnej koalície po prípadnom zablokovaní eurovalu v NR SR hovoril v rozhovore pre denník Pravda aj líder KDH Ján Figeľ. Podobný scenár pripustil aj štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška (SDKÚ-DS). Líder Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že v takej atmosfére, aká vládne v koalícii, sa dlhodobo fungovať nedá.
      Partnerov znepokojil aj krok SaS, ktorá si podľa nich napriek dohode robí z eurovalu stranícku kampaň. Šéf liberálov Richard Sulík totiž tento týždeň vo štvrtok (8. 9.) predstavil brožúrku, v ktorej vysvetľuje, prečo je euroval zlým riešením a cestou k socializmu. "Považujem za nemiestne, že deň - dva po dohode SaS politicky túto otázku prezentuje. Vydáva brožúru, ktorou uráža, samozrejme, aj predstaviteľov EÚ, lebo nie je možné povedať, že euroval je cesta k socializmu," uviedol Bugár. Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) to zase nepovažuje za kampaň proti eurovalu, ale za predčasné voľby.
      Po tom, ako sa objavili informácie o Sulíkovej kampani, koaličná väčšina s podporou SNS ešte vo štvrtok rozhodla o zmene programu NR SR a odsunula všetky hlasovania. V ten deň sa mal tiež voliť nový šéf Národného bezpečnostného úradu, ktorým sa mal stať poslanec SaS Kamil Krnáč. Plénum nehlasovalo ani v piatok (9. 9.).
      Spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde považuje za jednu z možností riešenia otázky eurovalu aj opozičný Smer-SD. Šéf strany Robert Fico pripustil, že práve spojenie hlasovaní by mohlo podľa neho donútiť SaS hlasovať za euroval napriek principiálne odmietavému postoju liberálov. "Aby to ešte nedopadlo tak, že bude musieť Sulík za to hlasovať," uviedol vo štvrtok.
      Smer-SD odmieta pomôcť vládnej koalícii so schválením eurovalu, kým nebude vládny štvorlístok v tejto veci jednotný a nedá na stôl aspoň 76 hlasov. Spojenie hlasovaní je podľa Fica seriózny postup politika, ktorý to myslí vážne. "Keď nemám väčšinu a neviem ju dosiahnuť a neviem toto rozhodnutie obísť, lebo je to medzinárodný záväzok, tak dám na stôl najsilnejšiu kartu, ktorú mám. Požiadam Národnú radu o vyslovenie dôvery," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies