FOTO Lídri štyroch krajín EÚ chcú pomôcť Čadu a Nigeru pri kontrole ich hraníc

NETKY.SK • 29 August 2017, 07:41 • 2 min
FOTO Lídri štyroch krajín EÚ chcú pomôcť Čadu a Nigeru pri kontrole ich hraníc

BRUSEL - Lídri štyroch krajín EÚ - Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska - sa na minisummite s lídrami Čadu a Nigeru v Paríži dohodli, že pomôžu obom africkým krajinám pri kontrole ich hraníc, aby zastavili toky nelegálnej migrácie do Európy.

slovakia

left justify in out

Zároveň sa zhodli na tom, že je potrebné začať azylové procedúry - týkajúce sa migrantov smerujúcich do Európy - už na území afrických krajín Niger a Čad, ktoré hraničia s Líbyou. Vyjadrili tiež odhodlanie pokračovať v poskytovaní podpory líbyjskej pobrežnej stráži.

 

Na včerajšom summite v Paríži venovanom riešeniu migračnej krízy sa zišli francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, premiéri Španielska a Talianska Mariano Rajoy a Paolo Gentiloni s predstaviteľmi Líbye, Čadu a Nigeru. Francúzsky prezident pozval na parížsku schôdzku aj šéfku zahraničnej politiky EÚ Federicu Mogheriniovú.

 

V súlade s návrhom schváleným na parížskom summite by mali na území Nigeru a Čadu vzniknúť v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tzv. hot-spoty - teda bezpečné miesta, kde by mala prebiehať identifikácia migrantov. V týchto ochranných centrách by sa mali vybrať "obzvlášť zraniteľní migranti", ktorí by mohli legálne získať azyl v európskych krajinách. "To zabráni tomu, aby ženy a muži podstupovali nesmierne riziká v extrémne nebezpečnej oblasti a neskôr v Stredomorí," vysvetlil Emmanuel Macron. Súčasne budú prijaté bezpečnostné opatrenia s cieľom zabrániť ďalšiemu hromadeniu migrantov v Líbyi, kde sú utečenecké tábory už preplnené.

 

Podľa Macrona bude - v záujme vracania migrantov do krajín ich pôvodu - nevyhnutná spolupráca s každým zo štátov, ktoré sú súčasťou tranzitného koridoru migrantov z Afriky a Blízkeho východu smerom do Európy.

 

Francúzsky prezident od svojho nástupu do funkcie navrhol už viacero iniciatív na obmedzenie prílivu prisťahovalcov do Francúzska a do Európy. Medzi ne patrí aj návrh na zriadenie hot-spotov v Nigeri a Čade, pričom sa rovnakým zámerom netají ani v prípade Líbye.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies