Iniciatíva prezidentky Čaputovej sa vyplatila. 50-dňové morátórium pred voľbami bolo vyhlásené za protiústavné!

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 18:26 • 2 min
Iniciatíva prezidentky Čaputovej sa vyplatila. 50-dňové morátórium pred voľbami bolo vyhlásené za protiústavné!

KOŠICE - Ústavný súd SR (ÚS SR) na dnešnom zasadnutí pléna rozhodol, že 50-dňové moratórium na prieskumy pred voľbami, ktoré ešte v minulom volebnom období schválili poslanci NR SR, nie je v súlade s ústavou. Návrh na ústavný súd podala prezidentka SR Zuzana Čaputová pred parlamentnými voľbami.

slovakia

left justify in out

Predlženie moratória až na 50 dní iniciovali v parlamente krátko pred voľbami poslanci Smeru - SD. Pôvodný zákon o volebnej kampani stanovoval 14-dňové moratórium. Pri schválení zákona boli v parlamente zástupcovia SMER-SD, SNS a ĽSNS. 

 

img

 

Prezidentka v podaní navrhla pozastaviť účinnosť ustanovenia z dôvodu možného ohrozenia základného práva všetkých oprávnených voličov na informácie. Ústavný súd 18. decembra 2019 pozastavil účinnosť zákazu zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami a prijal návrh prezidentky na ďalšie konanie.

 

Nesúhlasila od začiatku 

Prezidentka Zuzana Čaputová verdikt ÚS SR privítala. V tlačovej správe o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Hlava štátu predmetný zákon vetovala, pretože k nemu mala viacero výhrad. Bola presvedčená o tom, že príslušné ustanovenie je v rozpore s viacerými právami garantovanými Ústavou SR, napríklad s právom na informácie či právom na zhromažďovanie a šírenie informácií.

 

img

 

Schválená novela podľa Čaputovej potláčala politickú súťaž a bola aj v rozpore s princípom právnej istoty. "Som rada, že ústavný súd uznal moje argumenty. Vo férovej politickej súťaží nie je žiaden dôvod upierať voličom informácie a prisvojiť si právo rozhodnúť o tom, čo majú brať pri svojom volebnom rozhodovaní do úvahy," uviedla prezidentka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona