Lídri G20 hľadajú rovnováhu medzi dlhmi a rastom ekonomiky

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 10:07 • 2 min
Lídri G20 hľadajú rovnováhu medzi dlhmi a rastom ekonomiky

Lídri G20 hľadajú rovnováhu medzi dlhmi a rastom ekonomiky

slovakia

left justify in out

Globálna recesia sa už skončila a tak lídri najväčších ekonomík sveta, tzv. skupiny G20, hľadajú na summite v Toronte spôsob ako posilniť krehké zotavovanie hospodárstva a zároveň zredukovať nadmerné vládne dlhy.
      Pre európske štáty je konsolidácia verejných financií prioritou, aby zabránili špekulatívnym útokom na spoločnú európsku menu. Ale Brazília sa obáva, že prísne úsporné opatrenia v Európe by mohli poškodiť rozvíjajúce sa ekonomiky. Aj podľa Američanov, Európania, ale aj Japonci, ktorí sa snažia šetriť, aby zredukovali vysoký štátny dlh, by sa namiesto znižovania vládnych výdavkov mali sústrediť skôr na posilnenie domáceho dopytu. USA by tiež chceli, aby jednotlivé vlády pokračovali naďalej v politike stimulov na podporu ekonomiky.
      V každom prípade, podľa amerického ministra financií Timothyho Geithnera musia jednotlivé štáty spolupracovať, aby zabezpečili udržanie rastu svetového hospodárstva. "Cieľom tohto summitu musí byť hospodársky rast," vyhlásil.
      Lídri G20 majú na zladenie svojich postojov ešte celý dnešný deň. Niektoré agentúry údajne získali návrh záverečného vyhlásenia, ktorý signalizuje, že svetoví politici dospeli ku kompromisu a dohodli sa na znížení svojich rozpočtových deficitov na polovicu do roku 2013 a na stabilizácii svojich dlhov do roku 2016.
      Okrem rastu globálnej ekonomiky by sa lídri G20 mali dnes venovať aj návrhu na sprísnenie dohľadu nad bankami a finančnými trhmi. Nemecko, Francúzsko a Británia plánujú zaviesť daň pre banky, z ktorej by sa hradili náklady na ich záchranu v prípade krízy. Kanada, Japonsko a niektoré rozvíjajúce sa štáty to však odmietajú. To naznačuje, že politici sa tak zrejme dohodnú len na sprísnení dohľadu nad bankami.
      Informovala o tom agentúra Reuters a britský portál BBC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies