Líbyjský princ: Som pripravený stať sa kráľom

NETKY.SK • 21 Apríl 2011, 06:48 • 2 min
Líbyjský princ: Som pripravený stať sa kráľom

Líbyjský princ: Som pripravený stať sa kráľom

slovakia

left justify in out

img

Líbyjský korunný princ žijúci v britskom exile Muhammad as-Sanúsí sa dnes dopoludnia objavil v Európskom parlamente v Bruseli, kam ho pozvali niektorí britskí konzervatívci. Princ vyhlásil, že je za návrat monarchie v Líbyi a je tiež pripravený stať sa kráľom. Informovala o tom webová stránka amerického denníka Wall Street Journal.
      As-Sanúsí (48) vyzeral mlado, zdravo a pestovane, ako typický úspešný Londýnčan. V britskom hlavnom meste žije odvtedy, ako jeho rodina odišla v roku 1988 z domáceho väzenia do exilu. Tam pomáhal viesť opozičné akcie a teraz túži hrať úlohu pri prestavbe svojej krajiny - bez ohľadu na to, aké v nej bude zriadenie.
      "Či už budú ľudia chcieť konštitučnú monarchiu alebo republiku, budem robiť všetko, čo je v mojich silách," povedal as-Sanúsí zhromaždeným poslancom Európskeho parlamentu, zamestnancom a novinárom. V každom prípade bude pomáhať opozícii organizovať slobodné a spravodlivé voľby, dodal. "Je mojou úlohou slúžiť ľudu," vyhlásil.
      Inými slovami, ak ho požiadajú, aby sa stal kráľom, bude súhlasiť. Na základe ústavy navrhnutej v roku 1951 a pozmenenej v roku 1963, posledným kráľom Líbye bol as-Sanúsího prastrýko Idrís as-Mahdí as-Sanúsí. Plukovník Muammar Kaddáfí ho zvrhol v roku 1969.
      As-Sanúsí je podľa svojich slov v kontakte v dočasnou líbyjskou Národnou radou, ktorá sídli v Benghází. Oficiálne ho nepožiadali, aby viedol Líbyu ako kráľ.
      Korunný princ, ktorého predstavili ako potomka proroka Mohameda, odmietol odpovedať na otázku, či by mali krajiny NATO poslať do Líbye pozemné vojská. To "by mal tiež rozhodnúť ľud", vyhlásil princ.
      Kaddáfí podľa jeho názoru "rozumie iba jednej reči, reči sily".
      As-Sanúsí vyjadril dôveru v to, že Líbya sa prebuduje a vymaní z "chaosu", ktorý zanechal Kaddáfí. Podľa princových ďalších slov v Líbyi nie je žiadna al-Káida a plukovníkovi dôstojníci sú na svojom pánovi takí závislí, že "ak zmizne on, zmizne aj problém".

Zdroj: TASR/The Wall Street Journal



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies