Slovensku sa podarilo spraviť významný krok v oblasti dohody o liečivách

NETKY.SK • 12 Júl 2019, 10:44 • 2 min
Slovensku sa podarilo spraviť významný krok v oblasti dohody o liečivách

BRATISLAVA - Slovensko sa od včerajšieho dňa stalo súčasťou krajín pre vykonávanie inšpekcií správnej výrobnej praxe. Všetky krajiny v tomto zoskupení museli byť najprv uznané americkou Správou potravín a liečiv (FDA).

slovakia

left justify in out

"Uznanie Slovenska je obmedzené na výrobu účinných látok na perorálne použitie, ktoré sa vyrábajú v zariadeniach na to určených," uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

 

Tým, že Slovensko bolo uznané na tak vysokej úrovni, ktorá zahŕňa transatlantickú obchodnú dohodu medzi Európskou úniou a USA, považuje sa to za veľmi dôležitý míľnik. Dohoda je výsledkom päťročných rokovaní v USA a vo všetkých členských štátoch EÚ.

 

img

 

"Štátny ústav pre kontrolu liečiv vynaložil maximálne úsilie, aby splnil podmienky dohody a spolupracoval pri tom s Európskou komisiou, Európskou liekovou agentúrou, inšpektorátmi iných členských krajín a s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky," vyjadril sa na svojej stránke ŠÚKL.

 

img

EU-US Mutual Recognition Agreement (MRA) je dohoda medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými o vzájomnom uznávaní inšpekcií správnej výrobnej praxe, a je len jedným z krokov pri exporte a importe liekov a liečiv. Uvedeniu lieku na konkrétny trh musí predchádzať štandardný registračný proces platný v danej krajine. Na základe tejto dohody môže byť inšpekcia výrobnej praxe uznaná americkou FDA bez potreby vykonania vlastnej inšpekcie, čo obom stranám výrazne zredukuje finančnú a pracovnú záťaž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies