Líbyjčania oslavovali sviatok i koniec Kaddáfího režimu

NETKY.SK • 1 September 2011, 15:18 • 2 min
Líbyjčania oslavovali sviatok i koniec Kaddáfího režimu

Líbyjčania oslavovali sviatok i koniec Kaddáfího režimu

slovakia

left justify in out

img

Líbyjčania oslavovali včera  koniec pôstneho mesiaca ramadán i pád režimu Muammara Kaddáfího, aj keď zosadený vodca je stále na úteku a jeho ozbrojení stúpenci vzdorovali ultimátu doterajších povstalcov.
      Pri príležitosti sviatku Íd al-Fitr navštívili mnohí ľudia v súlade s regionálnou tradíciou ráno cintoríny, kde oplakávali obete šesťmesačnej občianskej vojny. Neskôr sa zhromaždili na modlitbách, okrem iného na hlavnom námestí v Tripolise, kde sa ozývali výkriky "Líbya je slobodná".
      V slávnostnej atmosfére rodičia fotili deti v novom sviatočnom oblečení, niektorí účastníci mávali zástavami líbyjskej monarchie, ktorú Kaddáfí zvrhol pred 42 rokmi. Oslavy sa konali za prísnych bezpečnostných opatrení. Na strechách umiestnili ostreľovačov a autá kontrolovali policajné psy. Prehliadke sa nevyhol ani dočasný minister vnútra.
      "Toto je najkrajší Íd a najkrajší deň za 42 rokov," povedal Hátim Gurajš, 31-ročný obchodník z Tripolisu. "Kaddáfí nás prinútil nenávidieť naše životy... Prišli sme sem, aby sme vyjadrili našu radosť z ukončenia 42 rokov útlaku," citovala ho tlačová agentúra Reuters.
      "Toto je deň slobody, deň, aký vám ani nemôžem opísať. Je to, akoby som vlastnila celý svet. Som šťastná, že som ešte neporodila, aby sa moja dcéra mohla narodiť do slobodnej Líbye," vyhlásila Fátima Mustafová, 28-ročná tehotná žena oblečená v čiernom čádore. Zdôraznila, že svoj islamský závoj nemohla nosiť na verejnosti za vlády Kaddáfího, ktorý považoval islamistov za hrozbu. "Do našich mešít pravidelne chodili agenti a prehľadávali nás. Muži s bradami boli terčom," dodala.
      Napriek stratám na životoch a nedostatku elektriny, vody či paliva v Tripolise od pádu Kaddáfího sa zhromaždení pozerali do budúcnosti prevažne optimisticky.
      "Ďakujeme Bohu, že sme oslobodení, že sme slobodní. Tyran je preč, už žiadne zabíjanie," povedal mladý muž Hátim Sálih.
      Núrí Husajn, 42-ročný inžinier, je podľa vlastných slov rád, že Kaddáfího režim zosadili, obáva sa však zbraní v rukách nedisciplinovaných bojovníkov. "Sú tu obavy z toho, čo bude nasledovať. Povstalcov by sa nemali nechať oslepiť radosťou z víťazstva," povedal.
      Vodca modlitieb vyzval dav, aby sa nesnažil o pomstu voči Kaddáfího stúpencom. "Nie pomste, áno zákonu, ktorý rozhoduje medzi nami a tými, ktorí zabili našich bratov," povedal. "Nech je medzi nami odpustenie a zľutovanie."
Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies