Libanonský prezident pricestoval do Egypta, kde obhajoval armádu Hizballáhu

NETKY.SK • 13 Február 2017, 13:33 • 2 min
Libanonský prezident pricestoval do Egypta, kde obhajoval armádu Hizballáhu

KÁHIRA - Libanonský prezident Michel Aún dnes prvýkrát od svojej vlaňajšej inaugurácie pricestoval na oficiálnu návštevu Egypta. V predvečer návštevy v rozhovore pre egyptskú televíziu obhajoval úlohu armády libanonského militantného hnutia Hizballáh.

slovakia

left justify in out

"Kým bude časť územia okupovaná Izraelom... a kým nebude armáda dostatočne silná, aby čelila Izraelu, cítime potrebu udržať zbrane Hizballáhu. Tieto zbrane majú doplnkovú úlohu k riadnej armáde," zdôraznil Aún.

 

Osemdesiatjedenročný bývalý veliteľ libanonskej armády navštívil Egypt po prvý raz po 55 rokoch. Po príchode sa stretol s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, ktorý bol predtým náčelníkom generálneho štábu egyptských ozbrojených síl a ministrom obrany.

 

Aúna zvolili za prezidenta Libanonu v októbri po 29-mesačnom vákuu, počas ktorého sa poslancom parlamentu nedarilo zvoliť novú hlavu štátu. Libanonská politická scéna je hlboko rozdelená, Aúnova strana a Hizballáh sú spojencami Iránu, zatiaľ čo ich oponenti podporujú Saudskú Arábiu.

 

Aún je kontroverzná osobnosť, hoci má silnú základňu stúpencov medzi libanonskými kresťanmi i šiitskými moslimami. Ku koncu libanonskej občianskej vojny (1975-90) bol veliteľom armády a premiérom. Patril medzi najväčších nepriateľov Sýrie v Libanone a koncom 80. rokov viedol vojnu proti sýrskej armáde, v ktorej zahynuli a boli zranené tisíce ľudí.

 

Po odchode Sýrie z Libanonu v roku 2005 sa Aún vrátil z exilu vo Francúzsku, zmieril sa s vedením Sýrie a v Damasku navštívil tamojšieho prezidenta Bašára Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies