Letný summit EÚ má poskytnúť jasný signál o zdolávaní krízy

NETKY.SK • 28 Jún 2012, 12:56 • 2 min
Letný summit EÚ má poskytnúť jasný signál o zdolávaní krízy

Letný summit EÚ má poskytnúť jasný signál o zdolávaní krízy - Svet Predsedovia vlád a hlavy štátov krajín Európskej únie sa stretnú dnes v Bruseli v rámci letného summitu EÚ, aby odsúhlasili Pakt pre rast a nové pracovné miesta, otvorili poslednú etapu ro

slovakia

left justify in out

img

Predsedovia vlád a hlavy štátov krajín Európskej únie sa stretnú dnes v Bruseli v rámci letného summitu EÚ, aby odsúhlasili "Pakt pre rast a nové pracovné miesta," otvorili poslednú etapu rokovaní o budúcej finančnej perspektíve únie a poskytli oficiálny súhlas pre začatie prístupových rokovaní s Čiernou Horou.
      V oficiálnej pozvánke pre lídrov EÚ, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy uviedol, že hlavným cieľom tohto summitu je "viac ako inokedy poskytnúť jasný a konkrétny signál, že robíme všetko, aby sme zdolali krízu."
      Rokovania lídrov začnú v podvečerných hodinách diskusiami o prebiehajúcom procese rokovaní o viacročnom finančnom rámci EÚ na obdobie 2014-2020, na ktorých sa zúčastní aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz. Hlavné body diskusií budú zamerané na spôsob akým budúci dlhodobý rozpočet únie môže prispieť k ekonomickému rastu a tvorbe nových pracovných miest. Lídri by sa mali aspoň v hrubých obrysoch dohodnúť na prioritných výdavkoch v rámci jednotlivých politík EÚ, aj keď summit ešte neponúkne konkrétne číselné vyjadrenia pre jednotlivé rozpočtové kapitoly.
      V priebehu dnešných rokovaní, po prezentácii takzvaného Európskeho semestra, čiže špecifických odporúčaní pre každú členskú krajinu, lídri EÚ prehodnotia aj "Pakt pre rast a nové pracovné miesta," ktorého prijatie sa očakáva od letného summitu.
      Rokovania lídrov EÚ "oživí" novopredložená správa predsedu Európskej rady Van Rompuya, známa aj ako správa štyroch prezidentov (pripravená v spolupráci s Európskou komisiou, Európskou centrálnou bankou, a Euroskupinou), ktorá pojednáva o budúcnosti ekonomickej a monetárnej únie (EMU), pričom kladie dôraz na prehĺbenie integračných procesov.
      Po ukončení dvojdňového summitu EÚ, v piatok (29.6) na obed bude pokračovať summit lídrov eurozóny, na ktorom sa zúčastní aj predseda Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Ťažiskom rokovaní bude analýza posledného vývoja v eurozóne a najnovšie výzvy spojené so zachraňovaním španielskych bánk a cyperskou žiadosťou o záchranu pred štátnym bankrotom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies